Podnikatel prohrál soud, musí zpřístupnit cestu

Pardubice - Dlouholetý spor o uzavřenou napůl obecní cestu v Dolní Olešnici na Trutnovsku dospěl k výsledku - majitel tamního zámku, po jehož pozemcích cesta částečně vede, ji musí zpřístupnit. Dnes o tom rozhodl okresní soud v Pardubicích.

Přes cestu stojí brána, u ní strážní budka, cestu hlídá ochranka. Majitel pozemků, ruský podnikatel Alexej Zacharov, tvrdí, že pouze chrání svůj majetek. Cesta je ale jedinou přístupovou komunikací k zahradnictví Reného Mandyse, kterého tak Zacharov zcela odřízl od okolního světa. Mandys podnikatele zažaloval, soud rozhodl v jeho prospěch. „My jsme v právu. Přece není možné, aby někdo zablokoval cestu,“ říká René Mandys.

Podle Pavla Jelínka, právního zástupce Zacharova má pofnikatel právo chránit svůj majetek. „Pan Mandys může cestu využívat na sto procent, kdy chce. Jen to podléhá určitému režimovému opatření,“ tvrdí Jelínek. „Cesta by měla být průchodná pro všechny, jak pro Mandysovy, tak pro zákazníky jejich zahradnictví,“ oponuje Mandysův právník Josef Vaške.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Spor už soud několikrát řešil. I když podle zatím posledního rozhodnutí pardubického soudu musí podnikatel cestu zpřístupnit, nemá René Mandys vyhráno. Advokát majiteli zámku doporučil, aby bránu nechal uzavřenou, proti rozsudku se chce odvolat. Sporem se tak bude opět zabývat krajský soud.