V Broumově se postavili Romové proti Romům

Broumov – Broumovští Romové sepsali petici proti Romům, kteří se do města v poslední době přistěhovali. Stěžují si na to, že jim přistěhovalci kazí pověst a veřejnost se pak i na ně dívá jako na problémové. Romové přitom tvoří asi deset procent všech obyvatel Broumova.

Napětí mezi starousedlíky a nepřizpůsobivými přistěhovalci dostává v Broumově nový rozměr. Postavilo zdejší Romy proti Romům. „My, broumovští Romové, jsme zásadně proti tomu, aby se sem přistěhovávali další Romové. Potom nás posuzují všechny stejně a to není dobře,“ říká bývalý terénní pracovník města Broumova Jiří Bartoš. „Situace je zatím klidná, ale hodně nervózní z obou stran,“ upozorňuje broumovský starosta Milan Kotrnec. 

Početná romská komunita žije v Broumově víceméně v klidu desítky let. V poslední době se ale situace přiostřila, když se do domu v centru přistěhovalo několik problémových rodin. „V tom domě probíhají černé odběry elektřiny, které se budou řešit na úkor těch slušnějších,“ zdůrazňuje Milan Kotrnec. „Pokud jsou zde nějací problematičtí Romové, tak proč by měli trpět slušní lidé,“ zlobí se jedna z obyvatelek problémového domu.

Petici proti přistěhovalcům už podepsalo asi dvě stě padesát zdejších Romů. Někteří z nich také nabídli městu pomoc, třeba jako terénní pracovníci. „Terénním pracovníkem by měl být Rom, který má respekt jak mezi svými, tak mezi většinovou populací. Měl by denně docházet do problémových rodin a kontrolovat je. Okřiknout mládež a říci jí, že toto se nesmí,“ naznačuje svou představu Jiří Bartoš.

Všichni se shodují na tom, že řešení problému s nepřizpůsobivými je běh na dlouhou trať. Důležité ale je, že už se do něj zapojili sami Romové.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)