Radní Plzně doporučují přijmout nabídku Sokolovské uhelné

Plzeň - Plzeňští radní dnes doporučili zastupitelům, aby přijali společnou nabídku firem Sokolovská uhelná a Carbounion Bohemia na desetileté dodávky uhlí pro Plzeňskou teplárenskou (PT), v níž má město stoprocentní podíl. Teplárna nemá smlouvu na uhlí pro další roky. Město proto hledalo strategického partnera v poptávkovém řízení, kam se přihlásili tři uchazeči. Nabídka Sokolovské uhelné slibuje dodávku uhlí na dalších deset let za příznivé ceny a bez majetkového vstupu do teplárny. Nabídku jako nejvýhodnější vybrala odborná komise a radní její názor podpořili. Konečné slovo budou mít zastupitelé 25. října.

Vybraná nabídka podle něj především umožní městu zajistit občanům stále příznivé ceny tepla. Pokud by město partnera nenašlo, hrozilo prudké zvýšení ceny. „Nelze asi předpokládat, že zůstane dlouhodobě zachován absolutní stav současné doby, ale jde o to, aby zvyšování cen probíhala co nejméně,“ poznamenal primátor Plzně Martin Baxa (ODS). Nyní dodává teplárna lidem teplo za 392 korun za gigajoule včetně daně. V dalších letech by měl být růst cen podle inflace.

Sokolovská uhelná původně požadovala zhruba třetinový podíl v teplárně, ale v úterý komisi pouze navrhla, že chce dvě místa zástupce v orgánech teplárny. Chce tak kontrolovat, jak bude město s lukrativní firmou s tržní hodnotou přes tři miliardy korun dále nakládat. Pro teplárnu je sokolovské uhlí nejvýhodnější; dlouhodobě ho odebírá a má na něj nastavené kotle.

Jednání o dodavateli se táhla delší dobu. Teplárně se ale nepodařilo dohodnout výhodné podmínky pro dlouhodobý kontrakt. Podle primátorova náměstka Petra Runda se v závěru poptávkového řízení uchazeči předháněli v nabídkách. „A to, že je ten jasně daný termín 25.října, donutil jednoho z těch uchazečů dát takovou nabídku, která je pro město nejvýhodnější, a to byl hlavní cíl,“ konstatoval Rund.

V Plzni se ale dosud hovořilo spíše o tom, že vyhraje holding EPH, skupina vlastněná PPF, J&T a Danielem Křetínským. Holding navrhoval fúzi PT s Plzeňskou energetikou, která mu patří. Město by mělo desetiletou garantovanou dividendu, ale ztratilo by nad teplárnou stoprocentní kontrolu. Třetím uchazečem byl Czech Coal.

Carbounion podnikatele Petra Pauknera patří k největším domácím nezávislým obchodníkům s uhlím a elektřinou. Teplárně hrozí, že pokud by se nedohodla se strategickým partnerem do konce října, neměla by uhlí a musela by ho nakupovat mnohem dráž než dosud. Cena tepla by se mohla zvýšit až o 40 procent.

Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, vykázala loni čistý zisk mírně nad 495 miliony korun, meziročně o šest procent nižší. Tržby za vlastní výrobky a služby se zvedly o tři procenta na loňských 2,329 miliardy korun. Téměř 51,2 procenta tržeb zajistil prodej elektřiny a 40,81 procenta teplo.