Jihlavu obsadili dobrovolníci v rámci projektu 72 hodin pro obec

Jihlava – Dvaasedmdesát hodin pro obec se nazývá projekt, který již běží na Slovensku, v Rakousku a Německu. V Česku startuje na Vysočině. Lidi má motivovat k tomu, aby se starali o životní prostředí kolem sebe, a to třeba formou úklidu města. Projekt je založen na dobrovolnictví, tedy na práci zdarma.

Projekt 72 hodin pro Jihlavu odstartoval už v pátek a v krajském městě poběží celý víkend. Během prvních dvou dnů se do práce zapojily hlavně děti, a to díky aktivnímu přístupu ředitelů základních škol. „Udělali jsme nultý ročník a vybrali Jihlavu. Zkušenosti, které nasbíráme, pomohou příští rok při celorepublikové realizaci,“ řekl vedoucí projektu 72 hodin pro Jihlavu Martin Paclík. 

Na rozdíl od dospělých, kteří pomoc zdarma přislíbili a pak na smluvený termín nepřišli, se úklidu v Jihlavě ujaly děti a příkladem jim šli učitelé. „Musejí si dávat pozor na nebezpečné věci, jakými jsou třeba injekční stříkačky,“ prohlásila učitelka ze ZŠ Havlíčkova Marcela Havlíčková.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Pneumatiku, část židle, železný i plastový odpad, papíry a další nepořádek z okolí kostela, cyklostezky a řeky dávaly děti do připravených pytlů. Ty pak putovaly do sběrny. „Postavili jsme to na principu dobrovolnosti a je tu 113 dětí, to je třetina naší školy,“ konstatoval ředitel základní školy Ladislav Březina. 

Do projektu 72 hodin pro Jihlavu se mohou zapojit obyvatelé ještě během neděle. Stačí si vybrat místo, které je potřeba zvelebit.