Občanská sdružení zachraňují památky

Tachovsko – Tam, kde selhal stát nebo církev, zakládají nadšenci občanská sdružení a péči o historické objekty berou do svých rukou. Takovým příkladem je i Tachovsko, kde je aktuálně 392 nemovitých kulturních památek. Ještě před deseti lety jich byla více než polovina v havarijním stavu. Řadu z nich se ale podařilo zachránit díky snaze místních občanských sdružení.

Náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková sdělila, že ministerstvo kultury vnímá neziskový sektor jako velmi důležitý fenomén. Na Tachovsku se už občanská sdružení podílejí na záchraně více než třetiny památek. Příkladem je kostel svatého Martina v Křivcích. Před pěti lety to byla ruina.

Záchranu památek na Tachovsku si vzala za své místní akční skupina Český Západ. Pomáhá s přípravou projektů i se žádostmi o dotace. Anna Matoušková prozradila, že ministerstvo kultury disponuje pěti základními programy pro obnovu kulturních památek.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Nejúspěšnější jsou regionální sdružení v čerpání evropských peněz a pomohly i tzv. norské fondy. Splnit podmínky dotačního řízení je ale komplikované. „Především je to předfinancování částky ještě před tím, než podám žádost o dotaci,“ informovala předsedkyně MAS Český Západ Miroslava Válová.

Na záchranu památek v regionu už se skupině Český Západ podařilo sehnat téměř 68 milionů korun, většinou z evropských fondů.