Nejkrásnější krkonošská louka je v Dolním Maršově

Vrchlabí – Nejkrásnější krkonošská louka pro rok 2011 je v lokalitě nad náhonem v Dolním Maršově. V druhém ročníku soutěže nazvané Miss louka o tom rozhodla odborná komise. Porotce maršovská louka zaujala svou rozmanitostí, dlouhodobou tradiční péčí hospodáře a barvitým fotografickým zpracováním přihlášky. Klání vyhlašuje Krkonošský národní park (KRNAP).

Louku do soutěže nominoval Jiří Franc z Janských Lázní, který na ní s rodinou zároveň i hospodaří. „Prací (na louce) si udržujeme kondici, trávu a seno proženeme přes králíky. Na jaře se na nás přiletí podívat ťuhýk, kterému jsme ponechali v louce růžový keř, máme z něj radost. Prostě drobná, trvale udržitelná idylka mezi Rýchorami a Světlou horou,“ přiblížil Franc louku ve své nominaci.

Druhé místo v letošním ročníku obsadila květnatá louka pod boudou Karolínka na Benecku. Bronz získala louka v Horních Mísečkách, která dříve byla souvisle zarostlá šťovíkem alpským, ale po jeho vyhubení a díky pravidelnému sečení prodělala od 90. let velikou změnu.

Správa KRNAP připravila pro tři nejkrásnější louky dřevěné cedule s nápisem Miss louka 2011, které budou umístěny na kraji těchto míst. Přihlášku do klání může poslat vlastník louky, ten, kdo na ní hospodaří, i ten, který ji zná pouze z pohledu turisty. Letos porota vybírala z pěti nominací. Premiérový titul Miss louka získala loni louka na luční enklávě u Bönischových Bud nad obcí Černý Důl.

Ideální krkonošská louka by podle ochranářů měla být několikrát do roka sečená nebo spásaná dobytkem. Soutěž je podle nich kromě dotací jedním z mála způsobů, jak majitele krkonošských pozemků motivovat k pravidelné péči o louky, a tím zabránit šíření nepůvodních druhů rostlin.

1. místo - louka v Dolním Maršově
Zdroj: ČT24/KRNAP