Záchranáři na Karlovarsku potřebují nové sanitky

Karlovy Vary – Vozový park karlovarských záchranářů je zastaralý. Na obnovu chybí miliony korun. Zástupci kraje chtějí změnu stávajícího systému financování této služby. Tvrdí, že většinu peněz na její provoz hradí hejtmanství ze svého rozpočtu a pojišťovny pokrývají jen třetinu nákladů.

Auta záchranářů v okolí Krušných hor ničí zejména tuhé zimy. „V našem náročném terénu odcházejí nejčastěji nápravy, motory. Auta podléhají korozi,“ říká mluvčí Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Lukáš Hutta. Karlovarští záchranáři mají jen 7 nových aut. 35 jich je starších než pět let. Jak říká Ivo Tukinski, ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje, stává se, že vozidlo zůstane stát cestou a pro pacienta se musí posílat vozidlo náhradní, nebo musí být pacient zajišťován náhradním způsobem.

Kraj hradí 2/3 nákladů, což je 130 milionů korun ročně. Spadá sem plat lékaře a jeho týmu, který čeká na výjezd, provoz operačního střediska či náklady na údržbu budovy. Už déle než dva roky usiluje asociace krajů o změnu systému. Podle hejtmana marně. „Asociace buší na dveře ministerstva a pojišťoven, ale zatím jsou zavřené,“ říká hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. Zdravotní pojišťovny hradí náklady bezprostředně spojené s ošetřením pacienta. Tak situaci upravuje zákon, vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Vladimír Sršeň. „Ten model se osvědčil. Není to nic, co by nefungovalo v některých jiných zemích. Čili žádnou změnu neočekáváme,“ dodává. 

Záchranáři by každý rok potřebovali 6 nových aut. Letos jich pět dostanou. Usilovali o ně ale čtyři roky. Zástupci kraje odhadují, že další nové sanity dostanou záchranáři nejdříve v roce 2013.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)