R6 bude na Karlovarsku zpoplatněna

Karlovy Vary – Rychlostní silnice R6 mezi Karlovými Vary a Chebem zůstane i přes zimu v provizorním stavu, kdy mohou řidiči v každém směru využívat jen jeden jízdní pruh. Opravy mají skončit až v dubnu příštího roku. Na řidiče ale čeká nepříjemné překvapení, ani ne 40kilometrový úsek, který nebude napojen na zbytek dálniční sítě v Česku, totiž bude zpoplatněn.

V minulých letech přitom regionální politici ujišťovali, že si lidé nebudou muset kupovat dálniční známky na ty úseky, které jsou od zbytku republiky odříznuté. Silnice R6 se na dálniční síť napojuje až od Nového Strašecí na Rakovnicku. „V tuto chvíli jde už o dost dlouhý úsek, tudíž je důvod tuto novou komunikaci zpoplatnit,“ uvedl Martin Novák z tiskového odboru ministerstva dopravy. Podle ministerstva obecně platí, že veškeré nové úseky rychlostních silnic, které jsou dány řidičům do užívání, se ve vyhlášce objeví také. 

Se zpoplatněním ale nesouhlasí karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD), kterému se nelíbí, že bude stavba zkoulaudována až v dubnu, dálniční známky přitom platí na kalendářní rok. „Chápal bych tento krok, pokud by výstavba R6 směrem na Prahu pokračovala. Protože ale nový úsek nenavazuje na žádnou dálniční síť v České republice, jsem zásadně proti zpoplatnění 37,5 km úseku,“ dodal hejtman. 

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Ministerstvo dopravy se opírá také o to, že při projednávání vyhlášky neměl nikdo z Karlovarského kraje námitky: „Já jsem se to dozvěděl včera, že náš úředník odeslal bez našeho vědomí stanovisko kraje, což mě rozčílilo. Samozřejmě o tom budeme dál jednat,“ upozornil Josef Novotný. 

Doprava v zimě bude komplikovaná

Mezi Sokolovem a Loktem zatím řidiči musejí jezdit v pruzích vyznačených přenosnými dopravními značkami a na některých místech se přejíždí z pruhu do pruhu. Mezi značkami se přitom někteří řidiči občas ztratí. Například v noci na dnešek se na R6 střetl kamion s osobním autem, které se snažilo na silnici otočit. Dva lidé při tom byli zraněni.   

Podle vedoucího zimní údržby krajských silničářů Josefa Bulky bude sice údržba nedokončených částí komplikovanější, ale věří tomu, že se ji podaří i v zimních měsících zvládnout. „Jednáme o tom se stavbaři. Požádali jsme i o některé úpravy v dopravním značení. Bude to komplikovanější, ale myslím, že méně než loni, kdy auta jezdila po objížďce,“ dodal Bulka.