Rychlý prodej příbramské polikliniky bouří lékaře i investory

Příbram – Radnice v Příbrami se rozhodla prodat historickou budovu polikliniky v centru města a teď je kvůli tomu terčem kritiky. Záměr se nelíbí nejen opozici, ale ani lékařům, kteří se bojí zvýšení nájmu. Průběh výběrového řízení navíc zpochybňují neúspěšní uchazeči. Vedení města ale tvrdí, že vše proběhlo podle zákona a na provoz polikliniky nejsou v rozpočtu peníze.

Příbram se zbavuje ztrátového majetku, po bytech teď přišla na řadu také poliklinika s dvacítkou ordinací a sousední komerční budova. Pro většinu obyvatel to bylo překvapení, o kterém radní nikdy dříve nemluvili. Na začátku září však vypsali výběrové řízení a ještě ten den vše vyvěsili na úřední desku.

„Poliklinika je zralá k prodeji, protože město nemá finanční prostředky, které by do toho investovalo, a budova by proto chátrala,“ vysvětluje hlavní důvod prodeje místostarosta města Ivan Šedivý (ODS). S tím však nesouhlasí opozice, která považuje prodej historického majetku za naprosto neopodstatněný.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

U obálek nebyl notář ani zástupci firem

Na podání nabídek měli zájemci 15 dní. Když se pak zjistilo, že do oznámení zapomněli radní napsat čísla pozemků, termín prodloužili ještě o další 2 týdny. Neúspěšní uchazeči si teď stěžují na netransparentní průběh soutěže, nemohli se například zúčastnit otvírání obálek s nabídkami. „Lhůta, která byla vypsaná, v žádném případě nemohla zaručit dosažení maximální ceny,“ komentuje krátký čas místopředseda představenstva společnosti Ravak Jindřich Vařeka.

Další připomínky vznáší mluvčí firmy Rodiso Tomáš Kouřim: „U otevírání obálek nebyl žádný nezávislý svědek, nebyl tam notář, byli tam pouze tři členové komise jmenovaní městem.“ Kritiku odráží místostarosta Šedivý tvrzením, že u jiných prodejů nikdo nikdy nepožadoval přítomnost notáře. Lidem, kteří otvírali obálky, prý věří. Ve výběrovém řízení nakonec zvítězila plzeňská firma Tritium, která podala nejvyšší nabídku 20,5 milionu korun.

Lékaři vidí budoucnost černě

Lékaře o plánovaném prodeji nikdo neinformoval. Teď se bojí, že si budou muset shánět jiné prostory a sepisují petici. „Nevěříme tomu, že nás tady majitel do budoucna nechá. Myslíme si, že nám udělají takové nájmy, které nebudeme moci splatit,“ obává se například zdravotní sestra Dana Gajdošíková.

Prodej musí ještě definitivně odhlasovat zastupitelstvo. Vládnoucí koalice ČSSD a ODS v něm ale má pohodlnou většinu.