Nepolapitelní zloději děsí vysočinskou D1

Jihlava – Na odpočívadlech u dálnice D1 řádí gang zlodějů. Zaměřuje se hlavně na řidiče kamionů, kteří přespávají v kabinách vozidel. Zloději kradou osobní věci řidičů, často se ale kabině zcela vyhnou a raději odčerpají naftu nebo ukradnou náklad. Policie o rostoucím počtu krádeží na odpočívadlech ví, ale dosud nedokázala jejich pachatele dopadnout. Snaží se je zastavit alespoň nepřímo kampaní Auto není trezor ani výkladní skříň. Policisté dálniční parkoviště kontrolují a majitele nedobře zabezpečených aut na jejich lehkomyslnost upozorňují.

Nejnebezpečnější úsek českých dálnic je mezi 112. a 139. kilometrem autostrády D1 – přinejmenším pokud jde o zlodějské gangy. Na odpočívadlech v oblasti si mohou být řidiči svým majetkem jisti ještě méně než kde jinde. Letos navíc krádeží na celé dálnici D1 přibylo. „Od 1. ledna do konce září jsme v letošním roce u dálnice D1 vyšetřovali 71 majetkových trestných činů, což je o osm více než za stejné období loňského roku,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Nejčastější scénaře, při kterých se zloději svých činů dopouštějí, jsou dobře známé, ale stále fungují. Buď se zločinci vrhnou na majetek spícího řidiče, nebo mu poškodí pneumatiku a vozidlo vykradou během výměny. Řidiči často usnadňují lup tím, že svá auta nezamknou.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Dálniční policisté ve spolupráci s kolegy z jihlavského oddělení se proto vydali na dálniční odpočívadla. Řidičům rozdávali letáky a radili jim, jak co nejlíp zabezpečit auto. Policie přitom upozorňuje, že u dálnice nekradou jednotlivci, ale dobře organizovaná skupina, pravděpodobně ze zahraničí. Víc stop ale nemá, dosud se nepodařilo nikoho přistihnout při činu. „Řidiči si poté vzpomenou, že je zastavilo vozidlo ze zahraniční registrační značkou a že právě tito lidé by mohli být podezřelí,“ shrnula mluvčí Čírtková, jak slabé stopy obvykle policisté po krádežích mají.

Policisty s letáky budou řidiči na odpočívadlech potkávat do konce listopadu. Další podobnou akci potom policie chystá na letní období dovolených.