Hejtmanka chce protlačit severočeský balíček i peticemi

Ústí nad Labem – Hejtmanka Ústeckého kraje kritizuje vládu, že odmítla navrhovaný balíček legislativních opatření. Zástupci kraje zároveň boj o změny zákonů nevzdávají a přes nesouhlas vlády ho odmítli stáhnout z programu Poslanecké sněmovny. Změny měly pomoci řešit situaci v problémových lokalitách, jako je například Šluknovsko. Už dříve vláda odmítla krajský návrh na regulaci hazardu.

Za balíčkem legislativních opatření si ústečtí politici stojí a nechápou, proč jej vláda odmítla. „Vláda nečetla náš balíček, vymlouvá se a my suplujeme její roli,“ tepe do ministrů hejtmanka ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD). Změnami zákonů týkajících se sociálního bydlení nebo tvrdších trestů za opakované přestupky se i tak nyní budou zabývat poslanci.

Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové je problém hlavně ve spolupráci. Kraj a vláda musejí pracovat společně, a ne každý zvlášť. Chce proto navrhnout vznik speciální koordinační skupiny. „Některé z těch návrhů jsou průchodné. Třeba i jednotliví členové vlády o nich mluví jako o dobrých nápadech,“ věří ve shodu zmocněnkyně. Hejtmanka každopádně hodlá předložit upravený balíček znovu.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Vaňhová zároveň uvažuje, že se obrátí s žádostí o pomoc i přímo na občany kraje. Ti by mohli třeba pomocí petice tlačit na vládu, aby situaci s nepřizpůsobivými více řešila.  Ústecký kraj také nově znovu spočítá problémové lokality. Před časem jich bylo 63, nyní se však očekává, že jejich počet prudce vzroste.

Podle šetření kraje problémové lokality vznikají všude, kde žije více než 20 procent Romů převážně závislých na sociálních dávkách. Na taková místa musí směřovat peníze i integrační projekty.