Do křesla starosty v Krupce usedne s kupčením spojovaný Matouš

Krupka (Teplicko) - Novým starostou čtrnáctitisícové Krupky na Teplicku se stal dosavadní místostarosta Zdeněk Matouš (nez., zvolen za ČSNS 2005 a NK-Šance pro město). Opozice i neziskové organizace Matouše spojují s kupčením s hlasy, kvůli tomu se volby ve městě dvakrát opakovaly. Matouš vždy podezření odmítl. Třetím volbám už dal soud zelenou a zrodila se po nich koalice všech stran vyjma Zdravé Krupky a Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS).

Místostarostou se stal komunista Jaroslav Dubský, pro něhož hlasovali i zástupci čtyř dalších stran včetně ODS a ČSSD. Povolební vyjednávání byla velmi hektická; těsně před verdiktem soudu se všechny ostatní strany distancovaly od Zdravé Krupky a naznačily tím, jaká koalice se zřejmě zrodí. Zdravá Krupka proti kupčení s hlasy vystupovala nejhlasitěji a během povolebních vyjednávání se ocitla v izolaci. Zvolení samotného Matouše místní překvapilo, ještě před rozhodnutím soudu mimo záznam odmítal, že by chtěl starostovat.

Podle opozice se Matouš drží u moci proto, aby mohl maskovat údajné podvody při stavbě průmyslové zóny Nové Modlany. Podle pořadu Reportéři České televize Matouš koupil v roce 2005 levně pozemky, které pak díky změně územního plánu získaly na ceně; vydělal údajně asi 43 milionů korun. Matouš i ve vztahu k dřívějším podezřením odmítá, že pochybil. Začátkem října ale připustil, že tehdy opravdu na transakci vydělal, ale ne tolik a nedostal se do střetu se zákonem.

Krupka
Zdroj: ČT24

Dnešní volba starosty přivedla na zastupitelstvo i zhruba stovku návštěvníků. Značnou část z nich tvořili muži spjatí s místním fotbalem potažmo s uskupením HNHRM a Sportovci pro Krupku, které má tři mandáty z 21, a jako jedno z prvních jednalo s Matoušem o koalici. Kdykoli začali zástupci Zdravé Krupky hovořit, „fotbalisté“ se jim začali posmívat. Krupský fotbal se během Matoušova místostarostování vyšvihl z okresních soutěží až do krajského přeboru, páté nejvyšší soutěže v Česku a škvárové hřiště se proměnilo v pohledný stadion.

Podezření z kupčení s hlasy provázelo všechny volby. Vloni v říjnu se na parkovišti na sídlišti Horní Maršov srotilo několik desítek Romů, kterým neznámí lidé rozdávali vyplněné hlasovací lístky a vozili je do volebních místností. Soud původně volby posvětil, po úspěšné ústavní stížnosti ale změnil názor a zneplatnil je. Zneplatnění výsledků následovalo i po druhých volbách, které také provázely různé signály o kupčení.  

Napotřetí soud výsledky posvětil, přestože nevládní organizace Transparency International pořídila nahrávku, na níž hovoří figurant s mužem, který prý kupčení organizoval a mimo jiné potvrdil, že si jej najal Matouš. Soud označil nahrávku za málo průkaznou. Ve všech třech případech měli být voliči nakupování za 300 korun na hlavu; při zhruba třicetiprocentní účasti by tedy „nakoupení“ všech 4 000 voličů stálo asi 1,2 milionu korun.

Vstup Petry Tachecí (zdroj: ČT24)