Hřbitovní střelci si vysloužili 10 a 7 let vězení

Opava – Muži, kteří postřelili na opavském hřbitově zaměstnance pohřební služby, půjdou na deset, resp. sedm let do vězení. Na celou dekádu poslal soud za mříže Tomáše Kukola, který podle obžaloby střílel. Jeho komplic Hynek Ignát stráví ve vězení sedm let. Kukol se proti verdiktu na místě odvolal, tvrdí, že si své činy vůbec nepamatuje, stejně jako jeho společník – Kukol byl prý pod vlivem prášků s opiáty, Ignát se měl před činem opít.

Že na místě byli, obvinění u soudu nepopírali. Výše trestů se jim ale nelíbí. „Je to příliš tvrdý trest. Nebyl jsem příčetný,“ řekl Tomáš Kukol po vynesení rozsudku. Dodal, že je šťastný, že je postřelený muž už v pořádku. Kukol na něj vypálil, protože si myslel, že správce hřbitova okradl jeho zemřelého otce. Hynek Ignát u vynesení rozsudku nebyl. Přišel k soudu před týdnem, kdy už mělo řízení skončit, byl však silně opilý – snad aby prokázal své tvrzení, že pije deset let nepřetržitě. Tentokrát se jeho obhájce rozhodl, že bude lepší vynést rozsudek v nepřítomnosti. Advokát požádal o lhůtu na odvolání. Kukol se odvolal ihned.

Údajným okradením nebožtíka se soud rovněž zabýval. Pozůstalí obvinili zaměstnance pohřební služby, že odcizil asi dva a půl milionu korun. Postřelený mladík to ale vždy odmítal. Nakonec ho podpořil i soud. „Nic nenasvědčuje tomu, že by získal nějakou větší částku peněz. Dál splácel svou půjčku. I trestní oznámení policie odložila,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Böhmová. Podle soudce mohl Kukol se svou sestrou na dění v bytě zemřelého muže řádně dohlédnout, ale nepřišli se s otcem rozloučit a nedorazili ani během doby, kdy ho pohřební služba odvážela.

Podle obžaloby dvojice vytáhla pracovníka pohřební služby z auta, spoutala ho a pak se bitím snažila získat přiznání ke krádeži. Po celou dobu na mladého pracovníka pohřební služby Kukol mířil nelegálně drženou zbraní. Postupně z ní několikrát vystřelil, nejdříve pro výstrahu do vzduchu, potom však dvakrát do nohou ležící oběti. Podle soudu rány jen těsně minuly tepny a napadený mladík měl velké štěstí, že na místě nevykrvácel.