Kostely pod náporem zlodějů, relikvie končí v Německu

Karlovy Vary – Farářům na západě Čech opět přidělávají starosti zloději. Vandaly, kteří kradli hlavně kov, nahradili specializovaní zloději. Ti se zabývají krádežemi na zakázku. Uloupené historické předměty v takovém případě většinou končí v zahraničí. Kvůli zlodějům už církev ty nejcennější předměty z kostelů v příhraničí ukryla do depozitářů

Když se karlovarský sběratel umění zajímal o původ dřevěných sošek, které před časem zakoupil na burze, nestačil se divit. Zjistil, že se jedná o kradené cennosti z 18. století. Prodat vzácné kousky dalšímu nešťastníkovi už nemohl a tak je raději odevzdal policii.

Podobně, v rukou kriminalistů, skončil i cenný trstěnický relikviář. V období baroka ho s řemeslnou zručností vyráběli řeholnice, nyní je ale stejně jako další historické předměty z kostelů horkým zbožím pro všelijaké zloděje. Není totiž výjimkou, že kostely v západočeském příhraničí zdobí sochy ze 17. století.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Kdo církevní relikvie v západních Čechách krade, kriminalisté zjišťují. Dokonce kvůli tomu ustavili zvláštní vyšetřovací tým. Případem se zabývají chebští kriminalisté společně s karlovarským specialistou na starožitnosti, uvedl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. Přestože počty drobných krádeží klesají, hodnotu zabavených předmětů odhadují policisté na statisíce korun. Nejčastěji ukradený majetek nacházejí v Německu, u obchodníků se starožitnostmi.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Církev se snaží kostely lépe zabezpečit a své památky hlídá pomocí alarmů. Starosti farářům však nyní dělají organizované skupiny zlodějů, kterým pomáhají typaři. “Někdo se třeba poptává po památkách a po určitých věcech. Je z toho určitým způsobem znát typování,“ vzpomíná ostrovský farář Marek Hric.