Kříž na dobronínské louce je růžový, ČSNS ho přetřela

Dobronín – Na louce Budínka postavili členové České strany národně sociální 64 křížů, které mají připomenout oběti válečného masakru českých obyvatel Velkého Meziříčí z května 1945. Současně natřeli členové ČSNS narůžovo kovový kříž, který je na louce od jara a připomíná úmrtí dobronínských Němců, kteří byli po válce na Budínce pozabíjeni revolučními gardami. Předseda ČSNS Michal Klusáček zdůvodnil zesměšnění kříže tím, že všichni Němci, kteří na louce zahynuli, byli nacisté. Autor kříže podal na policii trestní oznámení.

Národní socialisté přetřeli kříž připomínající ubité Němce narůžovo a postavili k němu asi půlmetrové kříže ze světlého hoblovaného dřeva jako připomínku postřílených obětí nacismu v pátek u příležitosti výročí vzniku samostatného Československa. Připomněli si také Václava Sedláčka, který byl zastřelen 28. října 1939 na protinacistické demonstraci, a Jana Opletala, který krátce poté zemřel na následky postřelení na téže demonstraci.

Kromě křížů na památku obětí meziříčského masakru umístili členové ČSNS na louku také asi metr a půl vysoké latě se jmény obcí, které nacisté během okupace v českých zemích vypálili. „Tím jsme alegoricky vyjádřili, jakou posloupnost dějiny měly. V blízkosti křížů jsme umístili ceduli s popisem,“ uvedl Klusáček. Kauzu kříže na dobronínské louce podle něj ČSNS sledovala a akci připravovala delší dobu.

Obyvatelé Dobronína o akci nevěděli. „Dosud jsme žádné oznámení od občanů nepřijali. Na místo po informaci médií vyjela hlídka, aby situaci zmapovala. Provedena byla fotodokumentace a budeme prověřovat, zda a jaká škoda byla spáchána. Růžová barva na kříži je údajně vodou smyvatelná, lze ji odstranit. Bude následovat další šetření a eventuálně stanovení právní kvalifikace činu,“ řekla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

U louky se s policií setkal starosta obce Jiří Vlach (KSČM). „Domnívám se, že nedošlo k žádnému poškození ničeho, je to v pásu, který vlastní Pozemkový fond ČR, nikdo z občanů si dosud nestěžoval. Z velikosti křížů nevyplývá žádné nebezpečí úrazu,“ řekl Vlach.

ČSNS na letáku v místě upozorňuje, že aktéři chtěli akcí vyjádřit politování na tím, „že se u nás smějí stavět pomníky nacistům a že se překrucují dějiny. Konkrétně v tomto případě je na místě uvést, že dotyční mrtví byli členové NSDAP a že pocházeli z nedaleké vesnice Kamenná, která se jako jediná v celé třetí říši pyšnila přízviskem vzorová obec SS.“ Policie přitom případ dosud neuzavřela. Vlach s akcí ČSNS souhlasí, podobných sdělení, kde mu lidé píšou o zvěrstvech Němců, má prý na stole desítky.

Autor původního kříže Milan Litavský podal na policii v Polné trestní oznámení. Škodu odhadl na 30 000 korun. „Určitě se budu snažit uvést ten kříž do původního stavu, uvidím, jestli je to barva, která půjde umýt, nebo to budu muset zrestaurovat,“ řekl. „Je to ubohost, poškozovat věci, které mají sakrální charakter a víceméně uctívají památku mrtvých, je to za hranicí slušného chování normálního člověka,“ dodal. Podle něj jde o zviditelnění
ČSNS.

Na Budínce byly loni vyzvednuty pozůstatky nejméně třinácti lidí. Kriminalisté se od loňského září zabývají podezřením z vraždy. Snaží se zjistit, kdo lidi na louce zabil a zakopal. Objevilo se více variant – například msta v rámci německé komunity v Dobroníně nebo pomsta dobronínských Čechů na Němcích za válečné útrapy. Nálezy ostatků, a opakované označení místa křížem, vzbudily v Dobroníně velké emoce.

K vraždění ve Velkém Meziříčí došlo 6. května 1945. Do města se vrátili němečtí vojáci, kteří ho předtím vyklidili. Když zjistili, že zatím vznikl revoluční národní výbor, zajali jeho členy a na okraji Meziříčí je pozabíjeli.