Ústecký rodák obohatil sbírky městského muzea významným darem

Ústí nad Labem – Muzeum v Ústí nad Labem dostalo největší dar od svého vzniku před 135 lety. Slavný německý sochař Klaus Horstmann-Czech věnoval městu kolekci svých děl v ceně skoro čtyř milionů korun. Muzeum tak získalo exponáty, kterými se v České republice nemůže chlubit nikdo jiný.

Dárky nosí do ústeckého muzea jeho příznivci často, většinou v krabici nebo tašce. Dary Klause Horstmanna-Czecha ale musel do výstavní síně přemístit malý jeřáb. Mramorové plastiky jsou výjimečné především svou uměleckou hodnotou. „Kdyby nebylo dlouholeté práce na česko-německých historických tématech, asi by takový dar nikdy nepřišel,“ prohlásil pracovník Muzea města Ústí nad Labem Václav Houfek a jeho kolega Martin Krsek doplnil: „Jde také o lidskou rovinu toho daru. Kdo ho daroval a proč to udělal.“ A sám Klaus Horstmann-Czech vysvětlil: „Odpověď je ano, udělal jsem to z nostalgie.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Klaus Horstmann-Czech se narodil v Ústí nad Labem v roce 1943 v česko-německé rodině. Když mu bylo šest let, odstěhoval se s rodiči, s už povinně změněným příjmením, do Německa. Sochař se ale v dospělosti ke svému původnímu jménu vrátil a své rodné město pravidelně navštěvuje. „Jeho touha byla, a cítil to jako jakousi svoji povinnost, nechat jako výtvarník ve svém rodném městě stopu,“ míní Martin Krsek. Zásluhou německého sochaře teď bude mít ústecké muzeum expozici, se kterou původně vůbec nepočítalo. „Cílem je, aby to byla stála expozice, na kterou budou navazovat další umělci z Čech a Německa,“ dodal Klaus Horstmann-Czech.

Darované plastiky zatím v muzeu zabírají jedinou místnost. Vyjde-li ale ústeckému rodákovi jeho plán, mohla by se zdejší sbírka moderního umění stát jednou z největších stálých výstav.