Bezdomovci z Německa míří k české charitě a lékařům zdarma

Hradec Králové – Chladné počasí, které přichází, každoročně těžce doléhá na bezdomovce. V Česku jich přibývá, není to však tolik důsledkem krize, která by vyhnala lidi z domů. Do země přijíždějí bezdomovci ze západu, které láká například bezplatné zdravotnictví. Stejně jako čeští bezdomovci však s nadcházející zimou hledají azyl v ubytovacích zařízeních, jako je Oblastní charita v Hradci Králové. Její zaměstnanci se bojí, že kapacity charity ani dalších ubytoven nebudou stačit.

Aby mohla ubytovat všechny bezdomovce, budou královéhradecká azylová zařízení muset zajistit pro nadcházející zimu nejméně 30 nových postelí. Noclehárny a azylové domy však už teď jsou na hranici svých možností, a tak někteří bezdomovci budou muset nocovat venku i v mrazech. „Oblastní charita neuspokojí za sezonu asi 2200krát potřebu o nocleh,“ upřesnila náměstkyně královéhradeckého primátora pro sociální oblast Anna Maclová.

Oblastní charita Hradec Králové se musí starat asi o 200 bezdomovců – většina přitom do města přišla odjinud. „Naše služby nevyužívají jenom Hradečáci, ale i z Ostravy, Děčína, z různých koutů naší republiky, občas i z jiných států Evropské unie,“ shrnula vedoucí charitního Domu Matky Terezy Dana Pechová.

Bezdomovců ze zahraničí letos ve městě přibylo. Podle sociálních pracovníků je do Česka láká hlavně bezplatné zdravotnictví. Úřady se o ně potom musí postarat stejně jako o „domácí“ bezdomovce. „Občan Evropské unie má právo zažádat si o dávku v hmotné nouzi,“ poznamenal vedoucí královéhradeckého oddělení dávek sociální péče Jan Vrbický. Na sociálních dávkách tak vyplácí stotisícové krajské město lidem v nouzi víc než 18 milionů korun ročně.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)