Další podvodník okrádá seniory, před Vánoci jich ještě přibude

Sokolov – Podvodník, který řádí v Karlovarském kraji, připomíná, že se blíží předvánoční období okrádání dobrosrdečných lidí. Zatím se policie snaží odhalit muže, který mámí peníze od důchodců, když se vydává za dobrého přítele jejich potomků a žádá jménem dětí o půjčku. Předvánoční doba je ovšem podobných podvodníků plná a lidé, kteří nechtějí přijít o peníze, se musí obrnit i proti dalším podvodnickým trikům. Pomoci jim s tím mohou i kurzy, které pořádá policie.

„Říkal: 'Prosím tě, půjč mi ty peníze, vždyť jsem jeho dobrý kamarád – on mi taky půjčuje peníze. Já ti je v pondělí vrátím,'“ popsala okradená dvaašedesátiletá sokolovská důchodkyně, jak – v domnění, že pomáhá synovi s koupí auta – přišla o celoživotní úspory. Podvodník podobným způsobem vylákal peníze také z důchodců v Karlových Varech. Pátrá po něm policie, ale zatím nemá mnoho vodítek. „Pátráme po muži snědé pleti. Stáří muže je 25 až 30 let. Vysoký by měl být kolem 180 centimetrů,“ shrnul policejní mluvčí Pavel Valenta.

Protože se ale v předvánočním období kriminalisté setkávají s loupeživými podvodníky často, zdůrazňují, že lidé musí být opatrní při jednání s každým, koho neznají. Zloději v minulosti okrádali důvěřivé seniory například v převlečení za řemeslníky nebo pracovníky eletrárenských společností. „Senioři přicházejí o částky v řádu až desetitisíců korun,“ poznamenal jeden z karlovarských vyšetřovatelů.

V Sokolově městští policisté ostatně připravili speciální kurzy, při kterých upozorní na nejčastější triky a nejvhodnější způsoby obrany. „Radíme nedůvěřovat – pořídit si domů bezpečnostní prvky, jako je panoramatické kukátko a dveřní řetízek,“ shrnula základy „boje“ s podvodníky zástupkyně velitele strážníků Hana Procházková. Policie připravila také přehled identifikačních prvků, které musí mít praví instalatéři nebo třeba i sami policisté, za které se podvodníci převlékají – průkazů, popř. uniforem.

Zaměřit se na staré lidi je pro podvodníky obzvlášť výhodné. I kdyby je většina vyhodila, nakonec uspějí a peníze ukradnou. „Někteří zapomínají. Neodhalí fintu nebo nepoznají, že to není jejich příbuzný,“ vysvětlila, proč starší lidé často naletí podvodníkům, vrchní sestra sokolovského domova pro seniory Dana Muzslaiová. Před vánočními svátky nastává podle policistů nejhorší období především proto, že lidé u sebe mají hodně peněz v hotovosti. Toho se podvodníci snaží využít.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)