Policisté si posvítili na nebezpečnou silnici k polské hranici

Hradec Králové – Dopravní policie se dnes zaměřila na jednu z nejnebezpečnějších silnic v Královéhradeckém kraji. Jedná se o hlavní tah mezi Jaroměří a česko-polskou hranicí v Náchodě. Řidiče kontrolovaly hlídky nejenom ze země, ale taky ze vzduchu za pomoci vrtulníku.

Silnice mezi Jaroměří a Náchodem se pohledem pozemní hlídky jeví jako krajně nepřehledná. Stejnou silnici dnes kontrolovali policisté i z vrtulníku. Kamera umístěná pod helikoptérou snímá pohyb aut a informace posílá do počítače k policistům na zemi. „Vrtulník je pro nás velkým pomocníkem, protože lze sledovat vozidlo na delší vzdálenost,“ potvrzuje vedoucí Dopravního inspektorátu Policie ČR Náchod Pavel Hlaváč. „Přímo z vrtulníku lze přečíst i poznávací značku vozidla,“ dodává mluvčí náchodské policie Eva Prachařová. „Létáme zhruba tři sta metrů nad zemí. Létáme šikmo od silnice, abychom nebyli vidět,“ popisuje způsob kontroly policejní pilot František Cihlář.  

Policejní vrtulník odhalil dopravní přestupek. Šlo o špatné předjíždění. Je to jeden z nejčastějších prohřešků na sledovaném úseku. I když se pilot vrtulníku snaží stroj držet co nejdál od silnice, aby akci nevyzradil, pozorným řidičům letecká hlídka neunikne. „Vrtulník jsem viděl. Já to beru, protože to, co se na této silnici děje, to je někdy neskutečné,“ říká jeden z řidičů.

Kontrolovaný úsek měří třicet kilometrů. Jenom v letošním roce se na něm stalo sedmdesát nehod, z toho dvě smrtelné. Do kontrol se kvůli blízkosti hranice zapojili i policisté z Polska. Úspěšnost akce policie vyhodnotí během víkendu.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)