Stavbaři o víkendu otevřou nový most v Karviné

Karviná - O půlnoci ze soboty na neděli otevřou stavbaři nový most přes řeku Olši v Karviné. Leží na frekventované silnici vedoucí do Ostravy. Město se muselo bez této důležité spojnice obejít půl roku. Původní most poškodila loni na jaře povodeň a stavbaři ho museli strhnout.

Nový karvinský most je téměř hotový. Stavbaři dělají poslední úpravy a uklízejí. O několik dnů se ale zpozdili a město je za to bude pokutovat. „Budou jisté sankce ale nebudou až tak veliké, bude to do 100 tisíc korun,“ vyjádřila se mluvčí Karviné Šárka Swiderová. „Termín uzávěrky se zdržel o pět dnů. Je to především proto, že nevycházelo počasí při technologiích, u kterých nesmělo pršet, to je svařování ocelové konstrukce a pokládka izolačních vrstev,“ zdůvodňuje časový skluz zástupce stavební firmy Martin Mohler. Povodním by měl nový most odolávat mnohem lépe než ten původní. Nemá totiž pilíře uprostřed koryta řeky. Stát za něj zaplatí 180 milionů korun. Ředitelství silnici a dálnic muselo zvolit dražší variantu, protože most stojí v poddolovaném území.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Původní varinta jednopólového mostu nebyla schválena, takže jsme museli přistoupit k variantě třípólového mostu, který bude pro údržbu levnější, ale pořizovací náklady byly asi o 15 milionů vyšší,“ řekl vedoucí provozního úseku Ředitelství silnic a dálnic Lubomír Hýbl. Po novém mostě začnou řidiči jezdit v neděli. Ve stejný den se taky na své původní trasy vrátí linky MHD.