V Jičíně se vyměnili místostarostové, do vedení nastoupil Kůta

Jičín – Na jičínské radnici se dnes vyměnili místostarostové, za Daniela Novotného z TOP 09 nastoupil učitel Miloslav Kůta z ODS. Nešlo však o žádnou politickou krizi, ale o dohodu, kterou tamní koalice uzavřela po loňských volbách. Podle ní se totiž na tomto místě budou strany během volebního období střídat. Kůta by měl být místostarostou příští dva roky, pak ho vystřídá zástupce ČSSD.

Poměr sil v sedmičlenné radě se změnou na postu místostarosty nezměnil, protože Kůta už členem rady byl a Novotný členem rady zůstane. Funkce třetího místostarosty zůstane nadále jako neuvolněná. Kůta bude dál učit na 4. základní škole, ale nově na zkrácený úvazek. „Koalice se v Jičíně rodila velice těžce a toto bylo určité východisko, abychom se vůbec dokázali domluvit,“ vysvětluje neobvyklé řešení starosta města Martin Puš (ODS).

Za práci na radnici bude Kůta pobírat odměnu 25 tisíc korun. Jeho předchůdce Daniel Novotný stejně jako neuvolněný místostarosta Tomáš Frýba přitom odměnu nepobírají, TOP 09 to vysvětlovala snahou ušetřit. „Myslíme si, že odměny za funkci místostarosty by skutečně měly být vypláceny pouze, pokud ten člověk pracuje na městském úřadu na plný úvazek,“ kritizoval dnes Frýba. 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Kůtovy kompetence ale budou širší než Novotného. Na radnici bude mít na starosti tělovýchovu, volnočasové aktivity, záležitosti heren, občanských sdružení, spolků a festivalu Jičín - město pohádky. Nově také zastřeší oblast školství a kultury, kterou dosud mají na starosti jiní členové rady. 

Po volbách vznikla v 17tisícovém Jičíně koalice ODS, ČSSD a TOP 09, která má v 21členném zastupitelstvu většinu 12 hlasů. V sedmičlenné radě města má ČSSD tři mandáty, ODS dva a TOP 09 také dva. Starosta Martin Puš (ODS) a místostarosta Josef Dvořák (ČSSD) pracují pro město jako uvolnění, tedy na plný úvazek i plat.