Aš příští rok sníží nájmy v nebytových prostorách

Aš - Radnice v Aši sníží v novém roce nájemné v nebytových prostorách, možná až o polovinu. Město tak reaguje na velké množství výpovědí ze strany živnostníků, obchodníků, poskytovatelů služeb i nájemců kancelářských prostor. Výběr nájemného klesá a sotva pokrývá náklady na údržbu, ostrahu, vytápění a podobně.

Irena Lamáková z odboru správy městského majetku uvedla, že má město 107 nebytových prostor, z toho jsou ale zhruba dvě třetiny nevyužité. Úplně prázdné je dnes třeba bývalé zdravotní středisko nebo kultovní restaurace Střelnice. Po většině provozovatelů zbyly na prázdných domech jen tabule a firemní štíty. 

Radnice proto zjišťovala, proč nájemníci z městských prostor odházejí. Z výsledků vyplývá, že živnostníky jednak likvidují supermarkety, z městských prostor ale také nájemníci odcházejí kvůli vysokým nákladům na vytápění i další energie. Většinou jde totiž o domy z první republiky. 

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Vedení města proto bude na jednání zastupitelstva navrhovat, aby se nájmy v nebytových prostorách snížily o 30-50 procent. Podle starosty Aše Dalibora Blažka bude také město prověřovat energetickou náročnost jednotlivých budov. To by podle majitele místní realitní kanceláře Josefa Špalka mohlo pomoci: „Lepší je ty nemovitosti pronajmout a udržet si je, než je prodávat pod cenou.“

Na některých domech se však už nabídky k prodeji objevily. Město ovšem zároveň neskrývá obavy, aby některé nemovitosti neskoupili spekulanti se sociálním bydlením. Bojí se sestěhování sociálně vyloučených odjinud.