V Teplicích se znovu protestovalo za čistší vzduch - jako před 22 lety

Teplice – Přes sto lidí se sešlo na Benešově náměstí v Teplicích na protest proti spalování kalů z ostravských lagun v cementárně v Čížkovicích. Šlo o vůbec první demonstraci kvůli kalům na severozápadě Čech. Dnešní akce symbolicky navázala na ekologické demonstrace z listopadu 1989. První z nich se konala právě před 22 lety na stejném místě. Lidé dnes na závěr akce zapalovali svíčky na památku roku 1989 a pak se vydali po trase tehdejšího pochodu.

Před 22 lety se u kašny na Benešově náměstí sešlo podle policejních zpráv asi 400 lidí a jejich demonstrace a následný průvod způsobily velký poprask; podle historiků to bylo vůbec poprvé, kdy lidé mimo Prahu vyšli protestovat proti komunistickému režimu. Pamětníků tehdejší demonstrace bylo i dnes okolo kašny plno.   

„Poslední roky se ovzduší v Ústeckém kraji zase postupně zhoršuje a chtěli bychom se ozvat dřív, než bude pozdě,“ vysvětloval organizátor dnešní akce Matěj Hon. „Až mě mrzí, že tu není víc mladých, možná si už tolik neumí vážit čistého ovzduší,“ řekla Miloslava Bačová, která dlouhou dobu bojovala proti továrně na skelnou vatu firmy Knauf v sousední Krupce, kde nespokojenost místních nakonec donutila firmu k částečné změně výrobních technologií. 

Většina z těch, kteří se vystřídali u megafonu, vnímá spalování kalů obzvlášť citlivě. Bojí se toho, že pokud jejich spalování v cementárně v Čížkovicích likvidátorovi ostravských lagun projde, dovolí si znečišťovatelé příště zase o něco víc. Lidé v Podkrušnohoří jsou na čisté ovzduší obzvlášť citliví. Region totiž v 80. letech minulého století trápilo enormní znečištění, které mu vyneslo pověst kraje s nejvíce zničeným životním prostředím v Československu. Na dnešní protest naváže zítra podobná akce v Litoměřicích, už dnes se na litoměřickou petici podepsala velká část demonstrantů. 

Kaly pocházejí z takzvaných ostravských lagun; míst, kde se shromažďovaly odpady z někdejší chemičky Ostramo. Jsou považované za jednu z největších ekologických zátěží, která se řeší už od 90. let, a zakázka na likvidaci vyjde stát na 2,6 miliardy korun. Likvidaci provádí sdružení firem Čistá Ostrava, které vede firma Geosan. Současná verze počítá s tím, že se kaly zbavené hlíny smíchají s vápnem a spálí se během šesti let v cementárně v Čížkovicích, která je podle Čisté Ostravy nejvhodnějším zařízením v Česku. Asi 110 tisíc tun hmoty bude mezitím uskladněno u Litvínova.