Cestu z Těšína na Slovensko přehradila smrtelná nehoda

Mosty u Jablunkova (Frýdecko-Místecko) – Po smrtelné nehodě byla čtyři hodiny zcela uzavřena mezinárodní silnice I. třídy, která spojuje Ostravu, Český Těšín a Žilinu. Čelní srážku s kamionem nepřežil řidič osobního auta, tragédie se stala u Mostů u Jablunkova těsně před hranicemi. Objízdná trasa vede po souběžné silnici II. třídy přes obec Mosty. Další havárie, která skončila smrtí, se stala na Prostějovsku. Zahynul řidič osobního auta, které vylétlo ze silnice.

Na silnici I/11 se stala tragická nehoda před devátou hodinou dopoledne. Jednapadesátiletý muž neovládl svoji felicii, která vjela do protisměru pod kola maďarského kamionu. Řidič osobního vozu byl na místě mrtev. „Zatím nevíme, proč vjel do protisměru. Mohlo to být kvůli mikrospánku, mlze, technické závadě auta, příčina se zatím nedá určit,“ řekl policejní mluvčí Vlastimil Starzyk.

Silnice poté musela být uzavřena v obou směrech. Pro řidiče znamenalo přehrazení státní silnice, že museli odbočit do Mostů, projet nekonečně dlouhou obcí a na hranicích se opět napojit na hlavní tah. Uzavírka trvala téměř do dvou hodin odpoledne.

Silnice II. třídy mezi Hluchovem a Přemyslovicemi na Prostějovsku se stala dějištěm další tragédie. Sedmdesátiletý muž nezvládl dopoledne řízení své felicie. Pravděpodobně nepřizpůsobil jízdu, vozovka byla navlhlá a řidič jel nepřiměřeně. Dostal smyk, vyjel mimo komunikaci, kde se s autem převrátil," přiblížila policejní mluvčí Eva Čeplová. Muž na místě zemřel, záchranáři, kteří na místo přijeli, mu už nemohli pomoci.

Inverzní oblačnost a místy také námraza na silnicích trápí celou zemi. Řidiči se oběma problémům často nedokážou přizpůsobit, výsledkem potom je zvýšené množství nehod. Nejvíce se jich stalo v severní části Čech, často šlo o hromadné nehody. Lidé při nich sice neumírali, ale sanitky rozvezly několik zraněných.