Trestní oznámení na Letecké služby město nepodá

Hradec Králové - Vedení Hradce Králové v kauze machinací ve firmě Letecké služby Hradec Králové trestní oznámení podávat nebude. Řekla to dnes mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. Většina radních se podle ní k dotazu primátora Zdeňka Finka (Hradecký demokratický klub) v této věci vyjádřila proti podání trestního oznámení. V případu figuruje i hradecký poslanec Pavel Staněk (ODS), který si údajně na letišti bez placení tankoval do svého vozu naftu za tisíce korun.

Policie přes postoj vedení města nesrovnalosti v hospodaření Leteckých služeb, včetně Staňkova tankování, vyšetřovat bude. Podle dnešní Mladé fronty Dnes dal podnět k vyšetřování okresní státní zástupce Alexandr Pumprla. Machinace a nehospodárnosti na letišti odhalil audit, který si tam letos udělala radnice. 

Podle auditorů společnost v letech 2009 a 2010 například prováděla většinu nákupů bez poptávkového řízení. Pokud se řízení uskutečnilo, bylo prý jen formální. Firma také podle auditorů nesprávně vedla knihy jízd a významné nesrovnalosti byly při tankování pohonných hmot. Auditoři na základě nestandardních výběrů z účtů zpochybnili i věrohodnost celého účetnictví firmy. Kontrola také upozornila na možný střet zájmů u dvou členů představenstva, kteří zároveň zastupují firmy, jež s Leteckými službami obchodují. 

Podle Vlčkové není vyloučeno to, že trestní oznámení podá někdo jiný, například někdo ze zastupitelů. Nedávno se to stalo v případu výstavby parkovacího domu v Kollárově ulici. Zastupitelé z opozičních stran ČSSD, KSČM a Změna pro Hradec tvrdí, že stavba byla předražená a provázely ji značné nesrovnalosti. V říjnu opoziční zastupitelé podali trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Koalici v Hradci Králové tvoří ODS, Hradecký demokratický klub (HDK), Volba pro město (VPM), TOP 09 a uskupení Doma v Hradci.

Poslanec Staněk si podle MfD jako člen představenstva Leteckých služeb na letišti do nádrže svého auta natankoval postupně 469 litrů nafty, za kterou neplatil. Staněk za naftu zaplatil až poté, co do firmy přišli auditoři. Staněk tankování označil za „pitomou chybu“. V prohlášení uvedl, že za palivo loni neplatil rovnou jen proto, že všechno mělo být vyúčtováno až následující rok, tedy letos.

Letecké služby mohou fungovat jen díky dotacím z městského rozpočtu. Loni dostaly dotaci téměř 13 milionů Kč, předloni to bylo skoro deset milionů Kč. Výnosy z vlastní činnosti Leteckých služeb pokrývají jen zhruba 12 procent nákladů.