Karlovarské zastupitelstvo po dvou týdnech krize znovu jedná

Karlovy Vary – Až na druhý pokus se podařilo obnovit jednání karlovarského zastupitelstva, které už čtrnáct dní blokovaly spory kolem vládnoucí koalice K20 (KOA, Alternativa, TOP 09, hnutí O co jim jde?!). Ta totiž ztratila většinu v zastupitelském sboru, a tak jednala o možném přistoupení dosud opoziční ODS. Krizi nyní musí vyřešit nově schválený program a koaliční smlouva.

Vyjednávání na karlovarském magistrátu připomíná situaci těsně po loňských komunálních volbách. Od začátku listopadu se primátor snaží dohodnout nové koaliční složení, které se shodne na společném programu. Nyní, po dvou týdnech, i opozice slíbila, že jednání zastupitelstva nebude blokovat. „Protože ta jednání se nepodařilo dokončit, došli jsme obecné shody, že dnešní zastupitelstvo proběhne,“ potvrdil primátor Petr Kulhánek (KOA).

Cesta do vedení města se tak otevírá ODS, která až dosud seděla na opačné straně zastupitelských lavic, druhá nejsilnější strana by měla získat post prvního náměstka a dvě místa v radě. Se spoluprací s občanskými demokraty však nesouhlasí zastupitel Jiří Kotek, jehož jediný hlas koaliční krizi rozpoutal. Strana prý může za korupční kauzy, na které Kotek upozornil u soudu.

Jiří Kotek
Zdroj: ČT24

ODS si proto klade jasnou podmínku. „Aby tato koalice nestála v tuto chvíli na podpoře pana Jiřího Kotka,“ vzkázal předseda místní organizace strany Jiří Vaněček. „Samozřejmě je to jejich obrovský strach. Jde mi o vyšetření starých kauz, neudělat tlustou čáru, ale došetřit je a vrátit ukradený majetek, takže s ODS v žádném případě,“ reagoval Kotek.

Ostatní zástupci bývalé K20 mají ke spolupráci s ODS také výhrady. Koaliční dohodě se ale na rozdíl od Kotka nebrání. „Když bychom měli jít do koalice, tak máme tak jasné, pevné a zřetelné hranice, což je řešení nevýhodných smluv, které byly dříve uzavřeny,“ sdělil koaliční zastupitel Otmar Homola. Primátor chce mít novou koaliční smlouvu podepsanou nejpozději do 13. prosince. Tehdy se totiž koná poslední letošní schůze zastupitelstva, kdy dojde také ke schvalování rozpočtu města na příští rok.

Reportáž Marka Štetiny (zdroj: ČT24)