Švýcarský mistr tvoří v Rychnově edici hodinek za miliony

Rychnov nad Kněžnou – Světově uznávaný hodinář Armin Strom opustil na několik dní dílnu ve švýcarském městě Biel, aby svoji práci předvedl ve východočeském Rychnově nad Kněžnou. Vyrábí tady limitovanou edici hodinek a odpovídat tomu bude i jejich cena. Jedny totiž přijdou na něco okolo milionu korun.

Třiasedmdesátiletý Armin Strom přijel do Rychnova na pozvání přátel a v podkroví nenápadného domku v podzámčí se pustil do práce. „Pan Armin Strom je doslova pojem ve světě hodinářství, jelikož se jedná o člověka, který předvádí a provádí unikátní práce,“ řekl pro ČT hodinář Petr Schediwy. Za pravdu jeho slovům dává Guinessova kniha rekordů, v níž se jméno Armina Stroma uvádí v souvislosti s výrobou nejmenších dámských hodinek na světě.

Při práci s hodinářským náčiním rozhodují setiny milimetru. Jediný pohyb pilníkem navíc může znamenat, že hodinky nepůjdou přesně, nebo vůbec. Jediný špatný pohyb může znamenat škodu za desítky tisíc korun. Švýcarský mistr částečně vyrobí v Rychnově šestnáctery hodinky, které pak do konečné podoby zkompletuje ve Švýcarsku. „Je to z toho důvodu, aby na hodinkách mohlo být použito SWISS MADE,“ vysvětluje Petr Schediwy.

  • Skelet hodinek zdroj: ČT24
  • Výroba hodinek zdroj: ČT24
Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)