Duchcov je kritizován kvůli prodeji domů

Duchcov – Vládní agentura pro sociální začleňování kritizuje záměr radnice v Duchcově, která chce prodat desítky domů v jižní části města. Podle terénních pracovníků agentury hrozí, že noví majitelé starousedlíky vystěhují a přivedou tam sociálně slabé odjinud, kteří nebudou mít k městu žádný vztah. Duchcovští radní se ale hájí, že město má schodek v rozpočtu a samo na opravy domů nemá.

Nová okna, barevné fasády, upravené předzahrádky – tak by měla podle duchcovské radnice vypadat jižní část města potom, co domy koupí soukromí vlastníci. Místní lidé ale za chystaným prodejem vidí snahu dostat je z jižního města pryč. Bronislav Podlaha z Agentury pro sociální začleňování říká, že o střechu nad hlavou může přijít více než šedesát rodin. Jde o zadlužené rodiny buď s nízkými příjmy, nebo bez práce.

Starostka Duchcova Jitka Bártová však ujišťuje, že město rozhodně spěchat nebude. Starostka připouští, že pro prodej je většina zastupitelů. Odmítá ale, že město jde na ruku překupníkům, kterým bude jedno, koho do domů nastěhují. Zájemci o koupi jsou podle ní místní patrioti.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

„Každý podnikatel sleduje především zisk. Pokud je ztrátový, mění pak strategii, jak k tomu zisku dojít,“ namítá Bronislav Podlaha. Část obyvatel jižního města už zvažuje, že se dají dohromady a domy, ve kterých bydlí, koupí sami. Radnice je od toho zrazuje. I ti, co žádné dluhy nemají, by se do nich lehce mohli dostat.