V Jeseníkách se už lyžuje, jinde se zasněžuje

Branná (Šumpersko) – Skiareály po celém Česku se pomalu připravují na zimní sezonu, v několika z nich už začali zasněžovat. A v Branné na Šumpersku se už dokonce rozjel první lyžařský vlek. Nedočkaví lyžaři zatím mohou využít jen jednu ze tří tamních sjezdovek, na níž leží technický sníh, a zaplatí také snížené jízdné. Sezona letos ve středisku začala dokonce dříve než v loňském roce. Dnes do Branné za prvním letošním lyžováním vyrazilo několik desítek lidí.

„Lidé už byli nedočkaví a také jsme zase chtěli začít lyžovat mezi prvními. Loni jsme sezonu zahajovali 27. listopadu. Dnes tu byli někteří nedočkavci už na devět hodin a postupně přibývají další,“ uvedl provozovatel areálu Rostislav Procházka.

Nižší komfort za nižší cenu

Lyžaři mají k dispozici jednu ze tří sjezdovek v délce zhruba 400 metrů. Musejí ale počítat s tím, že ji zatím nelze upravovat rolbou. Technický sníh pracovníci areálu připravovali už asi týden dopředu. V provozu není zatím ani lanovka, kterou ale chce provozovatel rozjet zřejmě již za týden. Lidé za snížený komfort zaplatí i nižší ceny. Zatímco v běžné sezoně stojí celodenní jízdenka 270 korun, nyní dospělí lyžují za stokorunu denně a děti za polovinu.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Počasí skiareálům zatím příliš nepřeje

V dalších areálech se zatím provozovatelé pustili alespoň do zasněžování, i když si stěžují, že jim počasí zatím příliš nepřeje. Vlekaře ale už delší dobu trápí inverzní počasí. Teploty ve vyšších polohách se přes den šplhají nad nulu, a tak mohou sněžná děla pouštět jen v noci. „Jednak je veliká vlhkost, inverze a teploty jsou okolo minus dvou, tří stupňů. Teď ráno se vyjasnilo, tak to spadlo okolo čtyř stupňů. Takže teď to funguje, ale nic příznivého to není,“ stěžuje si Michal Nevrkla ze skiareálu Kouty nad Desnou.

Pavel Karas, meteorolog ČT

„Inverzní ráz počasí bude pokračovat i během příštího týdne, to znamená, že odpolední teploty budou šplhat nad nulu, takže příští týden se bude moci zasněžovat spíše v noci. Kdy přijde celodenní mráz, tak to v tuto chvíli ještě přesně nevíme.“

Inverze ale není to jediné, co provozovatele lyžařských areálů trápí. Třeba v Beskydech mají problém s vodou. „Suché počasí nám přálo při přípravách, ale teď nám zase voda chybí při technickém zasněžování,“ upozornil Luděk Minarčík ze skiareálu Kyčerka.

Jako první v Česku letos začali s umělým sněhem ve Špindlerově Mlýně. Podmínky jsou ale stejné jako na Moravě - zatím se dají děla pouštět jen v noci a časně ráno. Nejvíc sněhu se drží na černé sjezdovce ve Svatém Petru. Správci chtějí první vleky spustit už příští víkend, a to i za cenu toho, že se bude jezdit jen na technickém sněhu.