Ekologická zátěž ve staré továrně ohrožuje Lázně Bělohrad

Lázně Bělohrad - Stará ekologická zátěž v bělohradských lázních, která ohrožuje pitnou vodu pro tisíce lidí i samotný provoz slatinných lázní, konečně zmizí. Stát si už vybral firmu, která by měla areál bývalého strojírenského podniku Narex, teď Deprag, vyčistit. Stát to bude až sto milionů korun.

Zdrojem znečištění jsou místní výrobní haly i zemina pod nimi, pozůstatek průmyslové výroby ze sedmdesátých a osmdesátých let. Oleje, kalící směsi a další chemikálie, které se používaly při obrábění a chlazení, ohrožují pitnou vodu pro dvacet tisíc obyvatel Jičínska. „Pokud by došlo k jejímu znečištění, nemohla by být používána jako voda pitná, ale ani jako užitková,“ uvedl starosta Lázní Bělohrad Pavel Šubr.

Likvidaci jedů stát městu slibuje od konce devadesátých let. Zatím ale zůstávalo jenom u slov, z čehož už začínali být nervózní i provozovatelé lázeňského areálu. „V blízkosti se nachází slatiniště a do určité míry by mohla nastat situace, že by ta spodní voda znečistila zdroj rašeliny, který máme pro lázně,“ připustila předsedkyně dozorčí rady Anenských slatinných lázní Jitka Ferbrová.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Zpráva, na kterou lázeňské město roky čekalo, přišla před několika dny. „Ministerstvo financí v minulých dnech vybralo odbornou firmu, která provede vyčištění areálu bývalého Narexu, protože jde o krajně naléhavou havarijní situaci,“ řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Obyvatelé města doufají, že nyní už sanační práce konečně začnou.

Nejdřív se musí zbourat staré budovy, následovat bude odtěžení zeminy, a to až do několikametrové hloubky. „Jsme ve fázi, kdy firma, která bude provádět realizační projekt, požádala o demoliční výměr,“ uvedl ředitel Deprag Jiří Kotyška. Vedení firmy předpokládá, že sanační práce začnou nejpozději příští rok na jaře.