Opilého řidiče autobusu z Aše zřejmě čeká výpověď

Aš (Chebsko) – Hazardujícího řidiče autobusu, který v silně opilém stavu řídil autobus z Aše do Vernéřova, dnes policisté měli v plánu vyslechnout. Po noci strávené v cele předběžného zadržení však ještě kolem 8:00 nadýchal kolem 2 promile alkoholu v krvi, proto vyšetřovatelé ještě odpoledne čekali na úplné vystřízlivění. Jeho zaměstnavatel považuje celý incident za selhání jedince a pro Českou televizi uvedl, že má pro řidiče už vyhotovenou výpověď.

Sedmatřicetiletý muž převážel v linkovém autobusu 20 lidí směřujících do Vernéřova a Dolních Pasek. Cestující prý na první pohled poznali, že muž je v podnapilém stavu. „Jezdil ze strany na stranu a bylo to divný, že otvíral a zavíral furt dveře,“ uvedl jeden z cestujících. Opilý muž dohromady ujel téměř deset kilometrů z Aše do Verneřova, Dolních Pasek a zpátky. Když po silnici několikrát zakličkoval, jeden z přítomných, který měl doklady k řízení autobusu, raději sám převzal řízení a vůz odřídil do nejbližší zastávky.

Na zastávce si opilého řidiče převzala policie a naměřila mu v krvi hodnotu 4,7 promile alkoholu. Podle lékařů je v takovém stavu téměř nemožné řídit. „U většiny lidí to může způsobovat dechová selhání, kóma, poruchy vědomí a smrt. Je to velmi vysoká dávka. K přežití takovéhle hladiny alkoholu je určitě potřeba nějakého tréninku,“ uvedl lékař karlovarské nemocnice Roman Sýkora.

Dopravní dispečer pro ČT přiznal, že dotyčný zaměstnanec už v minulosti podstoupil protialkoholní léčbu. Podnik ho však posléze prý musel přijmout, jinak by čelil podezření z diskriminace. Protože řidič nastoupil teprve 1. září, dostane tak výpověď ve zkušební době. „Jedná se pro mě o nepochopitelné selhání konkrétního řidiče, cestujícím se samozřejmě všem omlouváme,“ dodal ředitel podniku Autobusy Karlovy Vary Zdeněk Suchan.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)