Řepařská sezona přináší každoroční problém – přetížená auta

Opočno - Se začátkem řepné kampaně se jako každý rok objevuje i vleklý problém s přetíženými nákladními auty. Starostové obcí kolem cukrovarů si stěžují, že silnice kvůli těžkým vozidlům připomínají spíše rozbité polní cesty. Policisté ve východních Čechách proto přichystali kontrolní den, kdy se na respektování maximální hmotnosti nákladních aut zaměřili.

Jedním z každoročně postižených míst je například silnice mířící do cukrovaru v Českém Meziříčí. V těchto dnech sem míří každý den mnoho aut a lidé z okolních obcí z toho velkou radost nemají. „Hlavní problém jsou skutečně rozbité silnice, protože doprava je zde opravdu vysoká,“ stěžuje si starosta Opočna Štěpán Jelínek.

Místní policie proto vyrazila do terénu s mobilními váhami. V okruhu osmi kilometrů zastavovali řidiče a doprovázeli je na speciální vážicí stanoviště. Podle zkušeností policistů přitom zhruba třetina řidičů povolenou hmotnost překročí. V krajním případě jim za to hrozí pokuta až 15 tisíc korun. „Měli jsme i případ, kdy vozidlo mělo celkovou hmotnost 51 tun, takže překročilo váhu o 21 tun,“ uvedl velitel hlídky Roman Jon.

Dokonce i řidiči, kteří mají vše v pořádku, přiznávají, že ohlídat váhu nákladu mohou jen těžko. „Není to jenom přetíženost, ale i rychlost, kterou řidiči nedodržují. Navíc občas vypadává náklad na vozovku, což může ohrožovat nejen chodce, ale i řidiče,“ dodala policejní mluvčí Alena Kanálková. Svážet řepu z polí budou zemědělci kvůli letošní vysoké úrodě ještě nejméně do konce ledna. Policie proto také slibuje, že ani dnešní kontrola nebyla ojedinělá.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)