Židenický místostarosta se našel – byl zavražděn

Brno – Tělo, které nalezli na Brněnsku kriminalisté, patří pohřešovanému starostovi Brna-Židenic Aleši Vytopilovi. Oznámil to ředitel jihomoravské policie Tomáš Kužel. Stal se obětí vraždy. Policisté zadrželi a obvinili šestačtyřicetiletou ženu a šestatřicetiletého muže, státní zástupkyně už požádala soud o uvalení vazby. Zmizení Aleše Vytopila vyšetřovala policie téměř čtvrt roku, ředitel Kužel dnes zdůraznil, že politikova smrt neměla nic společného s jeho místostarostenskou funkcí nebo politickou příslušností (ODS), jednalo se o výsledek osobních sporů.

Jihomoravský policejní ředitel Tomáš Kužel už včera ohlásil nález zakopaného těla a policie následně vyřadila Aleše Vytopila ze seznamu pohřešovaných osob. Zatím však policie nechtěla říct, zda je židenický místostarosta skutečně mrtev. Nyní však Kužel místostarostovu smrt potvrdil s odvoláním na testy DNA – tělo bylo podle něj poškozeno. „Již víme, že se skutečně jedná o místostarostu brněnské části Židenice,“ uvedl ředitel Kužel.

V rukou policie skončili v souvislosti s kauzou bývalý přítel poslední Vytopilovy partnerky Filip Onderka a jeho bývalá manželka. Podle svědků, s nimiž ČT mluvila, zatklo policejní komando Onderku ve středu ráno v Rouchovanech na Třebíčsku. Na jedné z rouchovanských ulic obklíčily dva policejní vozy stříbrné osobní auto. Policisté poté vytáhli z automobilu jednoho muže, srazili ho k zemi a mířili na něj zbraní. „Žena byla zadržena v Brně,“ doplnil vedoucí jihomoravské kriminálky Antonín Hrdlička. Upřesnil, že ani jeden z obviněných nebyl se zavražděným mužem v příbuzenském vztahu.

Kriminalisté pátrali tři měsíce

Smrt komunálního politika podle vyšetřovatelů neměla co dělat s jeho veřejným působením. „Motiv nesouvisí s politickou příslušností ani s výkonem funkce místostarosty. Jedná se o vztahovou záležitost mezi podezřelými a mezi obětí,“ shrnul Tomáš Kužel výsledky práce kriminalistů.

Téměř od začátku vyšetřovala Vytopilovo zmizení právě kriminální policie, protože bylo pravděpodobné, že se stal trestný čin. To se nakonec potvrdilo, policisté se museli tři měsíce zabývat spletí Vytopilových osobních vztahů. „Místostarosta se chtěl stát čtvrtým vrcholem trojúhelníku,“ poznamenal Antonín Hrdlička. Nemělo však jít o vraždu ze žárlivosti.

Současně šéf kriminálky podotkl, že s vraždou neměla nic společného poslední Vytopilova družka, ačkoli dříve udržovala osobní vztah i s mužem obviněným z místostarostovy vraždy.

Vztahy lidí kolem Vytopila
Zdroj: ČT24

Vytopil zmizel 9. září, jeho doklady se našly před měsícem

Šestatřicetiletý politik téměř beze stopy zmizel 9. září. Svědci Vytopila naposledy viděli v Mariánském údolí v Brně-Líšni, kde se měl sejít s Filipem Onderkou, bývalým partnerem své přítelkyně Pavly Antalové. Pohyboval se poblíž restaurací U Raka a Eldorádo, na místo přijel svým hnědým vozem Volkswagen Passat, měl s sebou 200 tisíc korun, které právě vyzvednul z banky. Pouhých deset dní předtím založil Vytopil společně s Antalovou společnost Pepebar, podnikat chtěli v herně a baru v Hrotovicích. Antalové se však Vytopil kolem 19. hodiny ozval s tím, že Onderka zatím nedorazil. Žena mu řekla, ať počká ještě pět minut a potom se vrátí domů. Za pár minut už byl Vytopilův mobil nedostupný.

Před měsícem se u dálnice D1, a to na druhé straně města, našly jeho doklady. Potom už kriminalisté přestali počítat s tím, že by nalezli pohřešovaného muže živého. Výslech zadrženého páru je potom dovedl na místo, kde byl Vytopil zakopán – k obci Polánka u Moravského Krumlova.

K důvodům Vytopilova zmizení se postupně vyrojily četné spekulace. Hovořilo se i o souvislosti s kandidaturou na politický post. Podle dalších verzí byl sledován někým neznámým nebo měl potíže v podnikání.