Lidický památník prochází rekonstrukcí

Lidice – Památník v Lidicích, který připomíná vyhlazení obce nacisty, se opravuje. Pod pískovcovou dlažbu na nádvoří zatékala voda a rozrušovala opěrnou zeď u výstavní síně. Stěnu, která hrozila zřícením, teď rozebírají stavbaři. Rekonstrukci za osm milionů korun pokryje dotace z ministerstva kultury.

Pískovcové kvádry jeden po druhém pečlivě očíslované a speciální metodou ošetřené, aby se daly po částech rozebrat. Opěrné zdi kolem výstavní síně In Memoriam potřebují opravu nutně – začaly praskat a hrozila havárie. Ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl říká, že 50 let existence se na budovách podepsalo.

Stavbyvedoucí Václav Šíma informoval, že se budou vytvářet nové železobetonové stěny a také nové drenážní odvodnění. Do nádvoří se zase musí zabudovat žlaby, aby voda dobře odtékala pryč. Pískovcový obklad pak stavaři vrátí zpět – jen místo kamenů, které není možné opravit, použijí repliky. Opravy musí být hotové nejpozději do pěti měsíců – tak, aby se vše stihlo pečlivě připravit na pietu k 70. výročí lidické tragedie, která proběhne 10. června.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Rekonstrukcí prochází i lidická galerie. Umělecká díla tu hlavně kvůli vlhkosti neměla vhodné podmínky. Chybělo i adekvátní bezpečnostní zařízení. Milouš Červencl prozradil, že některá díla by se dala vydražit až za statisíce. Po dokončení oprav vystaví lidická galerie i novinky, které dosud musely zůstat v depozitáři.