Silnice k česko-polské hranici v Náchodě je průjezdnější

Náchod – Přestože je silnice směrem do Polska průjezdnější, kolony aut vznikají v opačném směru. Takový je dopad experimentu náchodské radnice, která začátkem listopadu radikálně změnila systém dopravního značení v centru města. Většina z oslovených šoférů včetně radnice si změny i přes počáteční rozpaky pochvaluje.

Náchodská radnice na začátku listopadu obrátila dopravu v centru města na čtyřech hlavních silnicích o 180 stupňů. Kudy se do centra vjíždělo, tudy se z něho vyjíždí a naopak. Účelem bylo rozmělnit dopravu a ulehčit zahlcené silnici k česko-polské hranici. Podařilo se, potvrdil starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD).

Stoprocentní vítězství to ovšem není. Zatímco na jedné straně kolony ubyly, v druhém směru vznikají. „V odpoledních hodinách se tvoří větší kolony,“ nechal se slyšet vedoucí Dopravního inspektorátu Policie ČR Náchod Pavel Hlaváč. Vedení radnice tvrdí, že zvýšený provoz z druhého směru předpokládalo. Řešením by měla být rekonstrukce tří a výstavba jednoho kruhového objezdu.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Město kvůli tomu vyjednává s ministerstvem dopravy, protože investorem by měl být majitel silnice, tedy stát. Radnice předpokládá, že stavební práce začnou a zároveň také skončí nejpozději v příštím roce.