Na Berounsku hořela výrobní hala GZ Digital Media

Beroun – Rozsáhlý požár vypukl v neděli vpodvečer ve výrobní hale GZ Digital Media v Loděnici na Berounsku. Oheň krátce před 17:00 zasáhl halu, kde zaměstnanci balí výrobky před jejich vývozem. Zasahovalo tam devět jednotek včetně posil z Prahy. Záchranáři do nemocnice přepravili dva zraněné – popáleného muže a ženu, která se nadýchala kouře. Hasiči dostali oheň rychle pod kontrolu a další rozšíření proto nehrozilo. I tak ale půjdou škody do desítek milionů. Co požár způsobilo, zatím vyšetřovatelé nevědí. Podle neoficiálních informací ale mohl požár vzniknout při manipulaci jednoho ze zaměstnanců s hořlavinou.

Několik set lidí, kteří byli v práci, když požár vypukl, naštěstí včas objekt opustilo. „Bylo tam takových 300 až 400 lidí, kteří zrovna byli na směně. Pracuje se tam s lepidly a chemikáliemi,“ poznamenal jeden ze svědků. Záchranáři museli kvůli požáru do nemocnic přepravit dva lidi. „Muž byl převezen do vinohradské nemocnice s popáleninami na horních a dolních končetinách. Jedna žena se nadýchala kouře a byla silně rozrušená,“ řekla mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková.

Společnost v létě spustila provoz nového kompletačního centra. Do stavby haly pro balení, skladování a distribuci výrobků investovala přes sto milionů korun. Společnost i přes způsobenou škodu v desítkách milionů další výrobu zastavovat ani omezovat nechce.

Společnost GZ Digital Media, dříve známá jako Gramofonové závody Loděnice, je jedním z největších výrobců CD a DVD ve střední a východní Evropě. V loňském roce vykázala dosud největší zisk 430 milionů korun. Historie firmy sahá až do roku 1951, kdy v Loděnici vyrobili první gramofonovou desku. V roce 1988 pak tehdejší Gramofonové závody vylisovaly první CD a v roce 2001 i první DVD ve střední Evropě. Letos firma oslavila 60 let od svého založení.