Nejstarší žena narozená na území ČR slaví 107. narozeniny

Hořice – Druhá nejstarší obyvatelka České republiky Marie Fišerová z Hořic na Jičínsku dnes oslavila své stosedmé narozeniny.  Na radnici dorazila pěšky i přesto, že v posledních dnech bojovala s nachlazením. Bývalá členka odboje se ale jinak stále těší dobrému zdraví a sama se zajímá o dění ve světě i na hořické radnici. I přes svůj pokročilý věk si podle svých slov stále užívá života a korupční kauzy současné politické scény ji nechávají klidnou. "Mně se na světě líbí, korupce si nevšímám," dodala jubilantka.

Když se Marie Fišerová v roce 1904 narodila, Čechám vládl František Josef I., v Praze zrovna otevřeli Vyšehradský tunel a Ivan Petrovič Pavlov dostal Nobelovu cenu. Přestože Fišerová prodělala v minulých dnech virózu a obtíže jí působí bolavá noha, přišla dnes na radnici pěšky. Přes vysoký věk se ve svém domku sama obslouží, stará se i o tři kočky. Pouze si nechává vozit obědy a pomoc přijme při větším úklidu.

Podle starosty Ivana Doležala jubilantka pravidelně dává radnici řadů úkolů a návrhů, co by se ve městě mohlo zlepšit. „Snažíme se její úkoly plnit. Nedávno jsme opravili Janderovu ulici, kde paní Fišerová bydlí. Je úžasné, jak se paní v těchto letech dokáže o sebe postarat,“ doplnil.

Čilá a pořád soběstačná stařenka nejraději vzpomíná na léta strávená s manželem. Leccos by ale raději zapomněla. Za druhé světové války se bývalá skautka a sportovkyně zapojila do odboje. Když byla v roce 1942 za roznášení letáků zatčena gestapem, prošla vězeními na Pankráci, v Terezíně a Drážďanech. „V Terezíně jsem byla s Miladou Horákovou,“ vzpomíná. Po válce pracovala jako vedoucí okresního chorobince, později v okresní knihovně a pak v elektrotechnickém podniku ZEZ v Hořicích.

Dodnes si druhá nejstarší Češka ráda pochutná na typicky českých jídlech. Má ráda vepřovou s knedlíkem a zelím, pochutná si i na tlačence a škvarcích od místního řezníka. „Mám ráda maso. Tělu se musí dát energie,“ podotkla. Vlastní potomky Fišerová nemá, radost jí podle ní dělají neteře a synovci a jejich děti a vnuci. Fišerová je druhou nejstarší obyvatelkou Česka a nejstarším člověkem narozeným na území Česka. Nejstarší obyvatelka Česka Evangelie Čarasová se narodila v Řecku v únoru 1904.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)