Hradecké dálnici D11 stále stojí v cestě pozemky

Hradec Králové – Přestože se stát dohodl na koupi pozemků u Hradce Králové od farmářky Ludmily Havránkové, dálnici D11, která přes ně má vést, stojí v cestě další soukromý majetek. Jaroslava Štrosová, sestra Ludmily Havránkové, se dosud se státem na prodeji nedohodla. Od státu dostala nabídku na prodej. Pokud ji do konce roku nepřijme, je stát připraven k vyvlastnění pozemku. Podle Davida Štrose, právníka a syna Štrosové, má jeho rodina snahu se dohodnout. Ministerstvo to ale podle něj přehlíží a nejedná s rodinou na takové úrovni jako s Havránkovou.

„Jednání o tom mezi námi a státem neprobíhají. Z původní dohody o směně pozemku z června 2010 stát ustoupil,“ řekl Štros. Už dříve navíc uvedl, že by se vyvlastnění pozemku soudně bránil.

Ministr dopravy Pavel Dobeš, který dnes Královéhradecký kraj navštívil, uvedl, že Štrosovi nabídku dostali a údajně ji předběžně akceptovali. „Nabídli jsme v tuto chvíli cenu, která je, myslím, velmi adekvátní a vyřeší celou tu situaci. Je pravdou, že za posledních 14 dní jsme odpověď nezískali,“ řekl. Zároveň odmítl tvrzení, že ministerstvo se Štrosovými nekomunikuje.

Sporný pozemek má rozlohu asi čtvrt hektaru, Štrosová ho vlastní společně se svou sestrou Ludmilou. S tou se stát dohodl už v červnu na vyplacení zhruba 90 milionů korun a následné směně pozemků. Jejich převod spolu se zápisem do katastru by měl být hotový do konce tohoto roku. Na příští rok je naplánován archeologický průzkum, v letech 2013 a 2014 by potom měli dorazit stavebníci a dodělat poslední úsek, který chybí k dálničnímu propojení Prahy s Hradcem Králové.

Dohodu o směně pozemků se státem Havránková podepsala letos na jaře. U začátku dohody byl tehdejší ministr dopravy Vít Bárta (VV). „Pan Bárta byl jediný ministr dopravy, který mě přijmul. A byl jedním z mála lidí, kteří se mnou jednali slušně. Pokud to pro mě končí, jsem ráda,“ řekla dnes Havránková. Bárta dnes na její statek přijel také.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Ministr Dobeš dnes přijel také do Náchoda, který je kvůli chybějícímu obchvatu dopravou nejzatíženějším městem v regionu. Náchodským slíbil, že příští rok dá ministerstvo na zlepšení dopravy ve městě 38 milionů korun, a to na úpravy kruhových objezdů u Slávie a Čedoku a na výstavbu nového kruhového objezdu u dopravního hřiště v Bělovsi. Dlouho připravovaná stavba obchvatu ještě nemá ani územní rozhodnutí.