V Liboci vyhořel dům pro lidi bez přístřeší

Liboc (Sokolovsko) – Požár v noci na čtvrtek téměř zcela zničil budovu občanského sdružení Útočiště v Liboci u Kraslic. Objekt byl už delší čas postupně opravován a letos v prosinci měl být definitivně dokončen. Policisté zjistili, že budovu někdo zapálil během vloupání, možná tak chtěl zakrýt stopy. Oheň způsobil mnohamilionovou škodu, občanské sdružení na jeho opravu nemá.

Hasičům byl požár ohlášen ve středu kolem 18:30, s plameny potom bojovali několik hodin. Oheň úplně zničil střešní konstrukci, v budově se propadly i všechny stropy, podotkl Kasal. Vzhledem k tomu, že objekt byl prázdný, nebyl nikdo přímo ohrožen na zdraví či životě. „Kvůli rozsahu požáru jsme nasadili k zásahu šest cisteren, hasiči museli také často měnit dýchací přístroje. Na místě byli celou noc,“ poznamenal mluvčí.

Zkázu objektu považuje za tragédii zástupce sdružení Antonín Srb. Řekl, že do budovy se investovalo z darů, sbírek a ze sponzorských příspěvku až deset milionů korun, na takovou hodnotu také budovu odhadl znalec. Příští rok měl objekt začít sloužit potřebným. „Byla tam kapacita patnáct lůžek, počítali jsme, že bychom to letos zkolaudovali,“ shrnul Srb. K dispozici měl být dům například mladým lidem odcházejícím ze zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy či osobám ze zařízení pro péči o děti a mládež, propuštěným z výkonu trestu odnětí svobody nebo ochranné léčby a pro lidi bez domova.

Hasiči a policisté po dohašení budovu prohledali a zjistili, že se nevznítila náhodou. „Bylo zjištěno, že do sklepních prostor se vloupal zatím neznámý pachatel, budovu prohledal, odcizil několik kusů nářadí. Jednou z variant může být, že se snažil požárem zahladit stopy,“ shrnula policejní mluvčí Andrea Kávová. Antonín Srb ale pokuázal, že sdružení kdosi anonymně vyhrožoval a navíc nedávno hořelo i v jeho sociální poradně v Chodově.

Sdružení Útočiště, kterému zničená budova patří, prozatím ani neví, co s ní bude dál. Organizace na její opětovnou opravu peníze nemá. „Bohužel, budovu jsme ještě ani nestačili pojistit,“ dodal Srb.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)