Píšťany mají novou zeď proti povodni, i tak si nepískají

Píšťany (Litoměřicko) – Píšťany na Litoměřicku ode dneška chrání před povodní nová zeď. Místní ale ani tak zrovna nejásají, mají obavy, že jejich domy podemele spodní voda, která prosákne písčitým podložím. Obci v případě povodní ohrožuje jak voda z Labe, tak z nedalekého Píšťanského jezera.

„Protipovodňové zdi se u nás staví hlavně kvůli ochraně Lovochemie. Postavili zdi na levém břehu u chemičky, tak je museli postavit i u nás, aby ta odkloněná voda nezatopila obec. Ale místní se obávají, že zadržovaná voda prosákne spodem a obec podemele, je tu písčité podloží,“ vysvětlila starostka Jitka Vysoká.

Na píšťanské straně Labe stálo vybudování ochranných hrází a mobilních stěn 73 milionů korun, v příštím roce má být dokončena celková protipovodňová ochrana Lovosicka za více než 712 milionů korun, především z rozpočtu ministerstva zemědělství. Celková délka protipovodňové ochrany je 1 100 metrů, mobilní hráze tvoří asi třetinu. Hliníkové profily, ze kterých se mobilní ochrana skládá, budou uskladněné v lovosické chemičce na protějším břehu Labe.

Opatření mají podle investičního ředitele Povodí Labe Mariána Šebesty ochránit Píšťany před stoletou vodou z Labe a dvacetiletou vodou při rozlivu Píšťanského jezera, které vzniklo zatopením bývalé pískovny. Povodí Labe dosud vybudovalo povodňové zábrany na ústeckém Střekově a v Křešicích, do dvou let chce dokončit ochranu Lovosic a okolí. Ve fázi příprav jsou ještě stěny kolem Roudnice nad Labem, v Děčíně, na levém břehu Labe v Ústí nad Labem, ve Štětí a v Mělníku. Celkem by si protipovodňová ochrana obcí na dolním toku Labe měla vyžádat 2,2 miliardy korun.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)