Je ve štolách Hory Svaté Kateřiny ukryta jantarová komnata?

Ústí nad Labem - Nadšenci z Hory Svaté Kateřiny obnovili pátráni po pokladu, který měli poblíž jejich obce ukrýt těsně před koncem války nacisti. Podle dobových svědků šlo o bedny se zlatem, nebo cennými dokumenty. Mluví se ale i o tom, že někde ve starém dole je legendární jantarová komnata.

Stříbro a měď hledali lidé ve štolách kolem Hory Svaté Kateřiny už ve středověku. Dnešní hledači věří, že v podzemí najdou mnohem větší cennost. Bývalý horník Petr Pakosta stále doufá, že jantarová komnata je ukryta právě na Hoře Svaté Kateřiny. Důlní experti tomu příliš nevěří. „Přijde mi, že ta šance je v podstatě mizivá. Jantar by určitě vydržel, ale myslím si, že to je báchorka,“ říká Petr Rezek z podniku Diamo. „Titanik se hledal padesát let a nakonec se našel. Já si myslím, že to najdeme také,“ věří iniciátor průzkumu štoly Petr Pakosta. 

Geodeti ale nevylučují nález tajných dokumentů, nebo vojenského materiálu. „Možná, že se něco najde, ale že by to mělo nějakou převratnou historickou hodnotu, tak to asi ne,“ domnívá se hlavní důlní měřič Jiří Hynek. 

Báňští odborníci považují za úspěch už to, že se Hora Svaté Kateřiny do průzkumu štoly pustila. Podle znalců je nejcennější zachování samotného dolu. „Jsou tady poměrně unikátní věci, které stojí za to, aby je budoucí generace viděly,“ zdůrazňuje Petr Rezek. „Očekáváme, že tímto způsobem oživíme cestovních ruch,“ dodává starostka obce Hora Svaté Kateřiny Hana Hřebíková. „Turisty, to bude určitě zajímat, stejně jako jsem z toho nadšený já,“ uzavírá Jiří Hynek.  

Jen obnova vstupní části štoly už malou obec stála dvanáct milionů korun. Spojence, kteří by pomohli udělat ze starého dolu atrakci, teď hledá hlavně mezi českými těžebními společnostmi.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)