Karlovarští lesníci byli obviněni z umožnění nelegální těžby

Karlovy Vary - Karlovarští policisté obvinili dva lesníky, kteří vloni ve dvou případech umožnili nelegální těžbu stromů. Najaté lesní společnosti tak mohly porazit o 110 stromů více, než měly povoleno. Lesní správě v Toužimi vznikla škoda kolem 170 tisíc korun. Karlovarští kriminalisté řešili podobný případ vůbec poprvé. Lesníkům za porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí až dva roky vězení a zákaz výkonu činnosti.

V prvním případě sedmačtyřicetiletý lesník - revírník v březnu 2010 v lokalitě spadající pod Lesní správu Toužim důsledně nekontroloval průběh těžebních prací a řádně nepotvrzoval předání dřeva podle uzavřené smlouvy o těžební činnosti. Najatá firma porazila o 16 stromů více, než vykázala a zaplatila, uvedl mluvčí.

Druhý muž, čtyřiapadesátiletý revírník, se podle policie stejného přečinu dopustil loni v červnu také na Toužimsku. V tomto případě umožnil vytěžit o 94 stromů více, než bylo vykázáno a Lesům ČR zaplaceno. „Byly to první případy tohoto druhu, které jsme řešili. Policejní komisař na nich pracoval téměř jeden rok a díky jeho odborné znalosti lesnické problematiky se je podařilo objasnit,“ podotkl mluvčí krajské policie Pavel Valenta.