Funkcionáři zlínské univerzity čelí obžalobě z podvodu

Zlín – Údajný dotační podvod funkcionářů Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně projedná krajský soud. Státní zástupce Leo Foltýn podal v těchto dnech obžalobu pro dotační podvod na tři muže. Vedle bývalého rektora školy Ignáce Hozy stanou u soudu i někdejší děkan fakulty logistiky a krizového řízení (FLKŘ) Vladimír Mrkvička a kvestor univerzity Alexander Černý. Hrozí jim pět až deset let vězení.

„Byla podána obžaloba na tři muže, bývalé akademické funkcionáře, z dotačního podvodu dílem dokonaného a dílem nedokonaného ve stádiu pokusu. Jednalo se o vylákání částky sedm milionů korun, kdy vyplaceno bylo 5,46 milionu korun,“ uvedl Foltýn. Podle policie škola neoprávněně čerpala asi sedm milionů korun jako státní příspěvek na studenty přijaté do studijních oborů, na které FLKŘ neměla potřebné akreditace. UTB ale odmítla, že peníze dostala.

Trojice obviněných je údajně zodpovědná za převedení části studentů technologické fakulty na nově zřízenou fakultu logistiky. Šlo o 785 studentů bakalářského programu a 287 studentů magisterského programu. Podle policie však škola na začátku akademického roku 2009/2010 neměla na sporné studijní programy potřebné akreditace. Přesto na studenty údajně získala příspěvek. Všichni studenti později přešli na akreditované obory.

Hoza vinu odmítá, proti svému trestnímu stíhání podal stížnost k Ústavnímu soudu, jenž ji odmítl. Hoza mimo jiné řekl, že za ekonomickou stránku univerzity je odpovědný kvestor, který mu připravoval podklady a měl by kauzu vysvětlit. Černý ale tvrdí, že věci uvedené v usnesení o zahájení trestního stíhání nejsou v kompetenci kvestora. Vedení UTB se v únorovém prohlášení kvestora zastalo. Podle něj způsobilo kauzu hlavně neprofesionální rozhodnutí tehdejšího rektora a děkana fakulty. „Protože se domnívám, že jsme ani nic nezákonného neprovedli, že se jedná jenom opravdu o nějaké nedorozumění, nemám zatím důvodu k tomu, abych panu rektorovi nabídl svoji rezignaci,“ řekl pro ČT Černý.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)