Bývalé vedení radnice falšovalo dokumenty, tvrdí starosta Ledče

Ledeč nad Sázavou - Dokumenty na radnici v Ledči nad Sázavou se ocitly pod drobnohledem kriminalistů. Starosta Ledče totiž podal trestní oznámení na dřívější vedení města za neoprávněné machinace s pozemky. V roce 2009 měl bývalý starosta zfalšovat usnesení zastupitelstva.

V září roku 2009 zastupitelé Ledče nad Sázavou schvalovali prodej pozemků v průmyslové zóně. Podle písemných podkladů odsouhlasili prodej třem firmám. Jenže v usnesení zastupitelstva figurují firmy čtyři. Podle ledečského starosty Petra Vaňka důležitý dokument někdo záměrně zfalšoval. „Vysvětluji si to tak, že tam ta čtvrtá firma byla dopsána dodatečně, aniž to zastupitelstvo projednalo,“ říká Vaněk.

Trestní oznámení míří na neznámého pachatele, ale z jeho textu vyplývá, že jediným, kdo mohl důležitou úřední listinu pozměnit, je bývalý starosta města Stanislav Vrba. Trestné činy, z kterých ho Vaněk viní, jsou zneužití pravomoci veřejného činitele, poškozování cizích práv a podvod.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Bývalý starosta Vrba se ale brání, žádného podvodu ani zneužití pravomoci se prý nedopustil. „Trestní oznámení je vyvrcholením snahy diskreditovat mou osobu,“ myslí si.

Čtvrté dodatečně vepsané firmě EVOS-HYDRO pak město prodalo část pozemků, na kterých dnes stojí solární elektrárny. Její jednatel Jaroslav Šemík se bývalého starosty zastává. Nepodváděl, jen prý chtěl urychlit výstavbu elektráren, na kterých město vydělalo desítky milionů.

Ledečskou radnici teď čeká řada náročných jednání. Pozemky v průmyslové zóně totiž už patří dalším společnostem a řešit neplatnost původních kupních smluv bude velmi složité.