Vznikl první soukromý domov pro seniory – rychleji než ty státní

Jihlava – První domov pro seniory, s jehož stavbou vypomohla soukromá firma, se otevřel v Jihlavě. Město získalo státní dotaci, která pokryla asi dvě třetiny nákladů, zbytek zaplatil soukromník. Městu v budoucnu domov připadne, zatím ale bude patřit partnerské firmě. Soukromé společnosti se přitom dosud specializovaly pouze na nákladné luxusní rezidence pro nejmajetnější seniory. Všechny PPP projekty „běžného“ domova dosud zkrachovaly již ve stádiu zrodu. Teď ale firmy začíná stavba domovů pro seniory zajímat více.

Nový jihlavský domov pro seniory vznikl v bývalé továrně a už přivítal první klienty. Zatím patří soukromé firmě, která budovu v minulosti koupila, sehnala důležitou část peněz na jeho stavbu a také zajistila přestavbu. Radnice bude domov postupně splácet, potom ho získá do svého vlastnictví. „Zhruba za dvacet let celý domov pro seniory včetně provozu přejde na město,“ nastínil časový rámec splácení náměstek primátora Josef Kodet.

Podle mluvčího jihlavského magistrátu Radka Tulise bylo spojení se soukromým investorem jediná možnost, jak domov pro seniory rychle postavit. „Přínos je v dynamice soukromé společnosti, která je v některých ohledech rozhodně rychlejší, než může být město,“ poukázal mluvčí.

Rychlá výstavba dalších podobných domů bude nutná i v dalších letech. Na místa v domovech pro seniory se často tvoří velmi dlouhé pořadníky. Starých lidí přibývá a nadále jich přibývat bude. Dnes je v česku 1,5 milionu lidí starších 65 let, v roce 2050 už to mají být 3 miliony. Podle analytika Pavla Smolky se už na stavbu domovů pro seniory ve spolupráci s veřejnou sférou zaměřují některé firmy.

Pro soukromníky ovšem takové domovy rozhodně nebudou zlatým dolem. Nejde o luxusní rezidence pro movité seniory, kde se platí i dvacetitisícové měsíční nájemné, ale o běžné domy, kde maximální výši příspěvků – zhruba 10 tisíc korun – určuje zákon.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)