Volby v Pramenech budou, kandidáti ale ne

Prameny (Chebsko) – Spíše taškařicí než oslavou demokracie budou opakované komunální volby v Pramenech na Chebsku. Volby se totiž uskuteční, přestože do nich nikdo nekandiduje. Strana Lidové fórum sice sestavila pětičlennou kandidátku, žádný uchazeč o místo v zastupitelstvu však nemá v Pramenech zákonem vyžadované trvalé bydliště. I když se kandidáti při registraci listiny zavázali, že se do voleb úředně přestěhují, slib nesplnili. Že se nakonec rozhodli nestát se občany Pramenů, však kandidáti oznámili až ve chvíli, když už nebylo možné listinu stáhnout.

Prameny jsou známé jako velmi zadlužená obec, proto se do jejího čela nikomu nechce. Loni v řádném termínu komunální volby neproběhly, protože se nesešli kandidáti. Totéž se opakovalo při čtyřech náhradních termínech. Na šestý pokus se sice volební síň otevře, ale už teď je jasné, že to k ničemu nepovede.

Pět kandidátů, kteří se do voleb přihlásili pod hlavičkou strany založené v Brně, nakonec volby vzdalo. Zvoleni být nemohou, protože v obci nemají trvalé bydliště, pocházejí z různých míst republiky. Původně ho sice chtěli získat, nakonec to však vzdali. „Vzhledem ke skutečnosti, že se nepodařilo zajistit významnou širší podporu ze strany obyvatel obce Prameny, pokračuje negativní tlak ze strany médií a konečně se nepodařilo zajistit dlouhodobé funkční financování provozu obce, dospěli kandidáti do voleb do obecního zastupitelstva k přesvědčení, že by nebyli schopni plnohodnotně ve prospěch občanů plnit úkoly, které by na ně byly ve funkčním období kladeny,“ uvedl v prohlášení kandidátů lídr Jiří Pokorný.

Volby přesto proběhnou, mariánskolázeňská radnice, pod kterou Prameny spadají, dostala oznámení o stažení z kandidátky příliš pozdě a navíc jenom e-mailem bez elektronického podpisu. Tajemník radnice Miroslav Jašíček prohlásil, že mu nepřísluší zkoumat, jestli kandidáti splnili slib, že se v Pramenech přihlásí k trvalému pobytu. Co potom bude s hlasy, není zcela jisté. Podle tajemníka Jašíčka dostanou případní zvolení zastupitelé odpovídající osvědčení o mandátu. „Jeho platnost pak může zrušit soud,“ dodal Jašíček.

Ministerstvo vnitra ale přišlo s jiným řešením: Hlasy z Pramenů se vůbec nebudou započítávat. „Hlasy budou platné, ale protože kandidáti nesplnili podmínku trvalého bydliště, nebudou při zpracování započítány,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Skutečné volby proběhnou v dalších osmi obcích – Malém Březně na Mostecku, Lhůtě na Plzeňsku, Bohdašíně na Rychnovsku, Kelčanech na Hodonínsku, Kernsku na Mladoboleslavsku, Valech na Chebsku a Radkově na Svitavsku.