Jednání o karlovarské koalici zkrachovala, primátor hrozí odchodem

Karlovy Vary - Měsíc trvající jednání o nové karlovarské koalici zkrachovala. Když se zdálo, že před úterním zastupitelstvem vznikne dohoda mezi TOP 09, nezávislými zvolenými za Alternativu, KOA a ODS, opustili tento model nečekaně tři zástupci Alternativy. Bez nich nemá koalice potřebných 20 hlasů v osmatřicetičlenném zastupitelstvu. Primátor Petr Kulhánek (KOA) dnes řekl, že pokud nevznikne koalice do 17. ledna, z funkce odejde.

Ještě před dnešním koaličním jednáním zavrhli model koalice tvořený pěti subjekty tři zástupci hnutí O co jim jde?! s tím, že nemohou spolupracovat s ODS, vadil jim zejména návrat bývalého radního a zastupitele Arnošta Dontha z ODS do vedení města. Zbývajícím čtyřem subjektům ale stále zůstávalo 22 hlasů. Po změně názoru tří nezávislých za Alternativu se ovšem snížil počet hlasů případné koalice KOA, TOP 09 a ODS jen na 19. „Jejich jednání je pro mě nepochopitelné, byli jsme domluveni a oni náhle změnili názor. Vyčerpal jsem všechny možnosti, jak situaci řešit,“ uvedl Kulhánek.

Odpadlíci od málem vytvořené koalice K25 se spojili v osmičlenný blok, jenž pojmenovali Karlovarský zastupitelský klub a nyní hodlají nabídnout podporu klubům KOA a TOP 09, jež mají v zastupitelstvu společně 12 mandátů. Opět by vznikla koalice K20, která řídila město po volbách. Ta v listopadu ztratila šanci prosazovat návrhy po ztrátě jediného hlasu, když se proti ní vymezil Jiří Kotek (Alternativa). „Považuji za jediné stabilní řešení vznik koalice, kterou jsme už dojednali,“ dodal Kulhánek.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)