Na Brtnickém zámku se dokončují opravy

Brtnice – Na zámku v Brtnici finišují opravy propadlé a zřícené střechy. Střecha musí být hotová do konce roku nejen kvůli počasí, ale také kvůli dotacím – aby se stihly vyčerpat. Jenže zrovna při této práci se téměř nedá použít technika a dělníci celou střešní konstrukci vynášejí ručně.

Žádný jeřáb ani těžká stavební technika se k zámku nedostane. Šesti stavebním dělníkům pomáhá pouze jedna malá vysokozdvižná plošina. Ta jediná totiž mohla projet úzkou zámeckou bránou. „Chlapi tam musí vytahat celou konstrukci střechy, jedná se o vazáky, krovy, hambálky, o různé kleštiny, všechno tam musí vytahat, většinou rukama,“ říká stavbyvedoucí Karel Samek.

Střecha se na první nádvoří zřítila letos na konci září. Na zámku tak předčasně skončila turistická sezona a zároveň hrozilo, že se na opravy nenajdou peníze. Nakonec však potřebných 800 tisíc dalo dohromady ministerstvo kultury a Kraj Vysočina společně s městem. „Jsou to účelově vázané peníze na letošní rok, čili letos to musí být hotové a proúčtované,“ řekl Stanislav Jirků, starosta Brtnice.

Jak říká kastelán zámku Tomáš Hartmann, největším problémem je, že zámek nemá do dnešního dne vlastníka. Spory o vlastnictví se vlečou už přes 20 let a právě kvůli nim je zámek v havarijním stavu. Zřícením hrozí i další střešní konstrukce a sanaci nutně potřebuje také zdivo. Dokud ale soud definitivně neurčí vlastníka, větší dotace se městu zřejmě nepodaří získat.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)