Do lesů vyrazili sběrači jmelí

Hradec Králové – Sběrači jmelí vyrážejí s horolezeckým vybavením právě v tento čas do lesů. Pro tradiční vánoční rostlinu musí šplhat až do korun stromů. Lezci potřebují ke sběru povolení od majitele lesa, velké množství jmelí však natrhají lidé každý rok načerno a nešetrným způsobem.

„Příprava spočívá v tom, že si musím nalézt nejvhodnější trasu. Pro mě jsou záchytné body silné větve,“ říká stromolezec Zdeněk Roušar. Pro jmelí musí lezci vystoupat čato do výšky až třiceti metrů. „Chce to samozřejmě trénovaného jedince,“ dodává.

Sběr jmelí zakazuje lesní zákon, majitel lesa ho ale na vyžádání může povolit. „Povolení dáváme lezcům, kteří mají vybavení nepoškozující stromy,“ říká Ladislav Půlpán, vedoucí odboru ochrany lesa, Lesy ČR, s.p. Lesníci odhadují, že bez potřebného povolení se na trhu objeví až polovina jmelí. Někteří zloději neváhají strom s touto parazitující rostlinou pokácet.

„U jmelí kontrolujeme, tak jako u veškerého předvánočního zboží, zda je řádně ocenováno, zda má prodávající na jmelí nabývací doklad,“ uvedla Miroslava Chmelíková z České obchodní inspekce v Hradci Králové. Odkud jmelí je, se však zjišťuje těžko. Prodejci si totiž mohou potvrzení pořídit od kteréhokoli majitele lesa nebo třeba říct, že jim jmelí roste na zahradě. Nejoblíbenější je jmelí z listnatých stromů a jedlí. Jmelí z borovice má menší listy a nažloutlou barvu.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)