Gymnázium v Českém Těšíně zjišťuje, jestli v tělocvičně neuniká azbest

Č. Těšín – Gymnázium v Českém Těšíně řeší problémy s azbestem v tělocvičně. Je prokázané, že se azbest nachází ve vnějším plášti haly – teď hygienici zjišťují, zda neuniká i uvnitř tělocvičny. Výsledky měření uvnitř tělocvičny budou podle ředitele gymnázia Tomáše Hudce známy do týdne. „V této chvíli se nic na výuce nemění,“ řekl. Pokud by se únik azbestu v tělocvičně prokázal, škola ji uzavře. Působení azbestu podle ředitele nebude nikdo dlouhodobě vystaven.

Podle předběžné dohody by Moravskoslezský kraj, který je zřizovatelem gymnázia, poskytl prostředky na sanování sportovní haly. „Prokázáno je to stoprocentně ve vnějším plášti, kde padá obložení, v tom ten azbest je. Jinde prokázán není. Ale objednal jsem si měření, protože jistota je jistota,“ řekl Hudec. Hygienici ho prý ujišťovali, že akutní nebezpeční nehrozí. 

Azbest se dříve ve stavebnictví hojně využíval kvůli jeho dobrým tepelným a mechanickým vlastnostem, nyní je ale použití tohoto materiálu regulováno nebo přímo zakázáno. Azbest je totiž karcinogen a v podobě mikroskopických ostrých vláken se může dostat do těla a způsobit rakovinné bujení. Takzvaný boletický panel, z něhož se může při necitlivých rekonstrukcích azbest rozšířit, byl použit při stavbě 291 škol, ale i zdravotnických zařízení nebo nákupních středisek. Přímo v Moravskoslezském kraji stavebníci použili boletický panel při stavbě 28 škol.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)